InstagramFacebookYoutube
Výživa

Diéta pre lepší mozog

29. septembra 2015
Diéta pre lepší mozog
O stravovaní, ktoré by viedlo k chudšiemu telu sme už niekoľkokrát písali. To isté platí aj v otázke naberania svalovej hmoty. Takisto už padla reč aj o stravovaní, ktorým si zlepšíte fyzické zdravie. Ako sa ale stravovať, ak chcete podporiť aj svoj mozog?

Nebudú to len dohady, ale vedecky overené fakty. Vedci v Španielsku totiž prišli na to, aká diéta vám zlepší mozgovú činnosť a udrží ju na lepšej úrovni aj pri procese starnutia. Možno už tušíte, kde bude mať základy. Áno, v Stredomorí.

Mentálne starnutie môžete spomaliť jedlami bohatými na antioxidanty a zdravé tuky. Diéta bohatá na ovocie, zeleninu, ryby, celozrnné produkty, orechy a olivový olej je prospešná aj na povzbudenie mozgu. Prospieva aj nízky príjem červeného mäsa.

Článok pokračuje pod reklamou


Vedci prišli na to, že obmedzenie príjmu hovädzieho mäsa na úkor kuracieho mäsa a rýb, vedie k lepšiemu mentálnemu zdraviu. K nemu prispievajú aj iné prvky stredozemnej diéty, akú sú pestré druhy ovocia, zelenina, olivový olej.

Olivový olej a orechy už boli pritom aj v iných štúdiách označené za jedlá, ktoré vedú k lepšiemu mentálnemu zdraviu. Tá aktuálna potvrdila, že v kombinácii s ostatnými prvkami stredozemnej diéty zlepšujú koncentráciu, pamäť i schopnosť učiť sa.

Vedci k týmto záverom prišli pri skúmaní starších osôb, ktoré napríklad týždenne prijali liter olivového oleja, denne 30 gramov orechov (vlašských, lieskových a mandlí). Táto skupina sa držala stravy typickej pre oblasť Stredozemného mora. Druhá skupina dodržiavala inú nízkotučnú diétu. Po štyroch rokoch sa uskutočnili porovnávacie testy, ktoré zistili, že prvá skupina mala značne lepšiu pozornosť, pamäť a myslenie.

Týmto pokusom španielski vedci dokázali, že zdravé tuky sú skutočne základom dobrého mentálneho zdravia. Zabezpečujú totiž ochranu nervových buniek a zároveň im napomáhajú k lepšej interakcii. Platí teda, že čím zdravšie jedlá a tuky prijímate, tým bude aj váš mozog lepšie fungovať.

Do praxe si teda môžete zobrať to, že pri varení by ste mali využívať olivový olej, denne si dopriať na desiatu či olovrant ovocie alebo hrsť orechov, pridávať do jedál viac zeleniny, uprednostňovať komplexné sacharidy a mäso z hydiny či rýb.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist