InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Legendy kulturistiky X. – Lee Haney

04. novembra 2015

Viete, čo majú spoločné Ronnie Coleman a Lee Haney? Obaja získali titul Mr. Olympia osemkrát v rade. „Veľkému Ronovi“ sme sa už v minulosti venovali, teraz prišiel čas na muža, ktorý získal osem titulov ako vôbec prvý kulturista histórie.

Kým Coleman patri k zástancom tréningu „no pain, no gain“ (bez práce nie sú koláče, resp. bolesťou k zisku) a svaly pravidelne v posilňovni ničil, Haney pristupoval k trénovaniu s inou filozofiou. Snažil sa ich stimulovať, ale nie ničiť. A prinieslo mu to úspechy.

Haney sa narodil 11. novembra 1989 v malom americkom meste Fairburn zo štátu Georgia. Mal staršieho brata a dve mladšie sestry. O štyri deti sa starala jeho mama, kým otec robil šoféra kamióna. Počas školy sa Haney začal venovať americkému futbalu s cieľom preraziť do NFL. Veľmi rýchlo ho však tieto ambície prešli. Súčasťou tréningov však bolo aj posilňovanie, v ktorom našiel svoju lásku.

Článok pokračuje pod reklamou


Aj tú životnú našiel už veľmi skoro. Svoju manželku poznal od malička a chodiť spolu začali na strednej škole. To, že sa mu darilo dosahovať úspechy pomerne rýchlo, dokumentoval aj fakt, že už ako 21-ročný vlastnil dve posilňovne. V nich sa pripravoval aj na súťaž, ktorým dominoval od tínedžerského veku.

Prvú súťaž vyhral v roku 1979, kedy sa stal dorastenským šampiónom Ameriky. O tri roky neskôr sa stal aj šampiónom juniorským a ešte v tak mladom veku vyhral národný šampionát prvýkrát aj medzi mužmi. Dokonca sa vtedy stal aj najlepším amatérskym kulturistom sveta. To mu otvorilo dvere medzi profesionálov.

V roku 1983 bol súťažením vyťažený a kým dovtedy mnohí predpokladali, že nikto nevyrovná sedem titulov Arnolda Schwarzeneggera, zopár optimistov sa začalo objavovať. Mladý Lee bol skvelý a medzi skúsenejšími borcami obsadil len miesta na stupňoch víťazov. Grand Prix Las Vegas a Noc šampiónov dokonca vyhral. Zažiaril aj na debutovej Olympii, na ktorej skončil tretí za Samirom Bannoutom a Mojamedom Makkawym.

V danom roku absolvoval až sedem profesionálnych súťaži, no celý rok 1984 venoval príprave na Mr. Olympia. A vyplatilo sa. Súťaž konajúcu sa v New Yorku vyhral a odniesol si z nej 50 000 amerických dolárov. Bol to začiatok jeho dominancie. Arnoldov zápis vyrovnal v roku 1990 a následne vyhral ešte jednu Olympiu. Počas osemročného obdobia na neho nestačili ani ambiciózni pretekári ako Rich Gaspari, Lee Labrada, Shawn Ray či Dorian Yates.

Aj napriek veľkému množstvu rivalov, si súťažné roky užíval a bol v komunite obľúbený. „Bol som schopný vychádzať s každým. Naozaj som si to užíval so všetkými. Boli svojím spôsobom unikátni a myslím si, že to robilo z toho športu zábavu. Často sme sa smiali a zabávali,“ povedal.



Haney v roku 1991 oznámil koniec kariéry a jeho nasledovníkom sa stal Yates, ktorý odštartoval novú éru profesionálnej kulturistiky. Fenomén z Anglicka vyhral šesť titulov v rade predtým, ako pre zranenia ukončil kariéru. Mnohí pritom dodnes veria, že ak by sa nezranil, tak by Haneyho rekord vyrovnal. To sa nakoniec podarilo až Colemanovi v roku 2005.

To už sa Haney venoval iným činnostiam. Svoj čas rád venoval žene a dvom deťom. K deťom mal vo všeobecnosti taký vzťah, že sa dokonca stal detských psychológom. A pre rodičov má jasný odkaz: „Rodičia musia viesť príkladom. Nevyužívajte to len ako cliché. Sme prvé a tie najdôležitejšie vzory, ktoré deti majú.“

Netají sa svojou vierou a dokonca vystupuje v kresťanskej televízii v programe venovanému cvičeniu. Žije v Atlante a v minulosti bol aj na čele Prezidentskej rady pre fitness, šport a výživu. Vzdelávaniu iných venuje svoju energiu aj v súčasnosti. V tomto smere má zaslúžený rešpekt. Od roku 1999 je členom Siene slávy Medzinárodnej federácie kulturistiky.

Lee Haney a tréningový split

Ak hľadáte nejaký tréningový split, Haney vám odporúča to, čo využíval roky počas svojej kariéry. Naučil sa to na vlastných chybách a svoj prístup zmenil, keď v Kalifornii videl, ako trénujú ostatní špičkoví kulturisti. Dovtedy zaťažoval svoje kĺby až príliš, nedoprial svalom dostatok odpočinku a mával bolesti.

Odvtedy je zástancom splitu, pri ktorom tri dni v rade cvičíte a na štvrtý oddychujete. Takisto v tréningoch odporúča kombinovať tlakové cviky s ťahovými, aby sa tak príliš nezaťažovali kĺby. Cvičil dvakrát denne, no split umožňuje aj jeden tréning denne:

Deň 1: Bicepsy, hrudník (ráno), tricepsy, lýtka, brucho (večer)
Deň 2: Štvorhlavý sval stehenný (ráno), hamstringy, lýtka, brucho (večer)
Deň 3: Chrbát, lýtka (ráno), ramená, brucho (večer)
Deň 4: voľno



„Keď cvičíte, uistite sa, že sa sústredíte na to, čo robíte.“



zdroj: wikipedia, flex online, bodybuilding.com, leehaney.com


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist