InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Tajné príznaky toho, že majú vaše kosti problém

16. 6. 2023
Tajné príznaky toho, že majú vaše kosti problém
Ak sa zhoršuje stav vašich kostí, môžete mať väčšie riziko osteoporózy a zlomenín. Existujú pritom príznaky, ktoré ukazujú na pravdepodobnosť toho, že máte v tomto smere problém. Poukázala na ne Sarah Madausová z magazínu The Healthy.

Máte krehké nechty – lámanie nechtov môže byť otravné, no ak sa vám lámu viac ako zvyčajne, mohlo by to byť dôvodom na obavu. Stáva sa to z viacerých dôvodov, ale najčastejšie ide o nedostatok kolagénu alebo vápnika, ktoré sú dôležité aj pre vaše kosti.

Necvičíte – ak trávite väčšinu času za počítačom alebo na gauči, máte vyššie riziko osteoporózy. Cvičením si ho znižujete, pretože neposilňujete len svaly, ale posilňujete aj kosti – tento vplyv má najmä silové cvičenie a beh.

Článok pokračuje pod reklamou


Ustupujú vám ďasná – nemusíte ho spozorovať, pretože sa deje dlhodobo a pomaly. Ustupujú vtedy, ako vaše čeľuste strácajú silu a kostnú hmotu. To môže viesť až k strate zubov. Posilniť si čeľuste môžete aj žuvaním žuvačky.

Skracujete sa – scvrkávanie sa nie je mýtus. Dochádza k nemu, keď sa vám znižuje hmota kostí a chrupavky sa rokmi čoraz viac opotrebujú. Nie vždy je to znakom, že vaše kosti majú problém, ale môže to naznačovať ich oslabovanie v oblasti chrbtice.

Máte slabú silu úchopu – ak sa vám ťažšie otvárajú zaváraninové poháre ako predtým, mohlo by ísť o znamenie, že u vás dochádza k strate kostnej hmoty. Vedci zistili, že sila úchopu u žien po menopauze, bola dobrým indikátorom stavu kostí.

Utrpíte zlomeninu aj vtedy, keď by ste nemali – ak sa vám zlomí kosť pri páde alebo kolízii, môže to byť bežný následok nešťastnej situácie. Ak sa však zlomia aj pri menších incidentoch alebo častejšie, mohlo by to byť znamením nástupu osteoporózy.

Mávate kŕče, bolesť svalov a kĺbov – bolesti prichádzajú s vekom, ale môžu signalizovať viac ako len starnutie. Časté bolesti môžu byť znamením nedostatku vitamínu D, čo môže viesť k oslabovaniu kostí. Časté kŕče tiež môžu byť známkou nedostatku vitamínov a minerálov, najmä ak k nim dochádza v noci počas spánku.

Máte menšiu postavu – ľudia s útlejšou postavou majú vyššie riziko osteoporózy, pretože majú menšie množstvo kostnej hmoty, ktoré si môžu dovoliť stratiť. Ak patríte do tejto skupiny ľudí, mali by ste prevenciu brať vážne – pravidelne cvičte a prijímajte jedlá s vápnikom.

Ste žena s nedostatkom estrogénu – ženy po menopauze, ktoré majú nižšiu hladinu estrogénu, majú vyššie riziko rednutia kostí. Je dôležité si teda strážiť si hladinu tohto hormónu, pravidelne cvičiť a jesť vybalansovanú stravu bohatú na vápnik.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist