InstagramFacebookYoutube
Výživa

Aké prínosy a riziká má pre vás škoricový čaj?

12. decembra 2023
Aké prínosy a riziká má pre vás škoricový čaj?
Škoricový čaj má pri nadmernom príjme svoje riziká, no v primeranom množstve vám vie poskytnúť viacero cenných prínosov.

Vo všeobecnosti je pitie škoricového čaju bezpečné, no v príliš veľkom množstve môže viesť k nízkej hladine krvného cukru či poškodeniu pečene. U ľudí citlivých na škoricu môže viesť k léziám v ústnej dutine a tiež môže byť v interakcii s niektorými liekmi, hlavne zameranými na pečeň a cukrovku.

Ak ho však budete piť v primeranom množstve, môžete sa tešiť z nasledujúcich prínosov:

Článok pokračuje pod reklamou


Pomôže vášmu srdcu – štúdie ukazujú, že škorica môže znížiť krvný tlak, zvýšiť hladinu dobrého cholesterolu, uvoľniť cievy, podporiť cirkuláciu krvi a znížiť krvné triglyceridy a celkový cholesterol.

Prospeje vašej pokožke i vlasom – podporuje produkciu kolagénu, ktorý pomáha zvyšovať pružnosť a hydratáciu pokožky. Pre protizápalové účinky sa hodí aj na liečbu akné. Pomáha tiež redukovať lupiny vo vlasoch a dokonca by škorica mohla pomáhať s rastom vlasov.

Zľahčí symptómy cukrovky – vedci zistili, že škorica by mohla redukovať hladinu krvného cukru a zlepšiť inzulínovú senzitivitu. Štúdia z roku 2015 ukázala zlepšenie symptómov cukrovky u ľudí, ktorí denne konzumovali 6 gramov škorice.

Zníži zápaly – výskumy preukázali, že škorica dokáže redukovať zápaly, takže by mohla mať pozitívny vplyv na ľudí s astmou, reumatickou artritídou, Crohnovou chorobou či ulceróznou kolitídou.

Mohol by podporiť chudnutie – niektoré štúdie ukazujú, že škorica dokáže podporiť spaľovanie tukov v oblasti pásu. Jedna dokonca ukázala, že okrem úbytku tuku bol zaznamenaný aj nárast svalovej hmoty.

Uľaví pri nachladnutí – hoci nelieči nachladnutie či chrípku, môže spôsobiť, že sa budete rýchlejšie cítiť lepšie. Vďačí za to svojím antioxidačným vlastnostiam.

Uľaví pri žalúdočných problémoch – obsahuje katechín, ktorý má pozitívny vplyv na zápalové ochorenie čriev. Mohol by pomôcť aj pri nevoľnosti, hnačke či kŕčoch.

Uľaví pri menštruácii – mnoho žien tvrdí, že škoricový čaj im dokáže uľaviť od kŕčov a predmenštruačného syndrómu. Dokonca to podporujú aj vedci. Samozrejme, pomôže, ale účinku liekov sa nevyrovná.

Mohol by posilniť zdravie mozgu – viacero štúdií na zvieratách ukázalo, že by škorica mohla prospieť mozgu, či už ide o pamäť alebo učenie.

Mohol by mať protirakovinové účinky – má antimikrobiálne, antioxidačné a protirakovinové vlastnosti. Mohla by obmedziť rozširovanie rakovinových buniek a podporovať ich ničenie. Samozrejme, liekom nie je.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist