InstagramFacebookYoutube
Výživa

Vláknina a jej vplyv na regulovanie hmotnosti

15. januára 2016
Vláknina a jej vplyv na regulovanie hmotnosti
Vláknina je pre vás užitočná z viacerých hľadísk, ale keď sa snažíte chudnúť, tak by do pozornosti mal vstupovať najmä fakt, že pomáha človeka lepšie zasýtiť a spomaľuje uvoľňovanie cukrov do krvi. Mnohým ľuďom však môže spôsobiť problémy. Hlavne, ak na ňu nie sú zvyknutí.

Niektorí ľudia, ktorí ju veľmi často nekonzumujú, môžu mať problémy s plynatosťou a žalúdkom. Dobrou správou však je, že sa dá na to zvyknúť. Telo si pri pravidelnom príjme zvykne a vedľajšie účinky budú minimálne.

Vláknina vám pomáha chudnúť tým, že je nestráviteľná, čo znamená, že s ňou v podstate neprijímate žiadne kalórie. Je dôležitá aj pre optimálnu činnosť tela a vaše zdravie. To sú tiež nezanedbateľné veličiny pri chudnutí.

Článok pokračuje pod reklamou


Poznáme dva základné druhy vlákniny – rozpustnú a nerozpustnú. Oba sú pre vás dobré. Rozpustnú nájdete v ovsených vločkách, strukovinách, ovocí a v jačmeni. Nerozpustnú zase v orechoch, zelenine či v otrubách.

Rozpustná vláknina pomáha znižovať tlak krvi, hladinu zlého cholesterolu a glukózy. Pomáha spomaľovať absorbovanie cukrov, vďaka čomu slúži aj ako prevencia cukrovky. Znižuje aj riziko srdcovocievnych ochorení. Nerozpustná zase pomáha s trávením. Obe majú pozitívny vplyv na regulovanie hmotnosti.

Vláknina pomáha chudnúť práve vďaka tomu, že vás rýchlejšie zasýti a zároveň sa vďaka nej budete sýti cítiť podstatne dlhšie. V konečnom dôsledku vám tak nebude toľko chutiť jesť a prijmete menej kalórií. Ona samotná ich prakticky nemá.

S vašim hladom je nápomocná aj tým, že udržiava zdravú hladinu cukru v krvi, vďaka čomu sa vyhnete výkyvom energie a tomu, že budete hladní krátko po tom, čo ste niečo zjedli.

Podľa odborníkov by mali muži do 50 rokov prijať denne asi 38 gramov vlákniny. Starší muži aspoň 30 gramov. Ženy do 50 rokov by mali prijať 25 gramov vlákniny denne, staršie 21 gramov. Účinky vlákniny na regulovanie hmotnosti zvýraznite jej kombináciou s bielkovinami.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist