InstagramFacebookYoutube
Výživa

Jedlá, ktoré obsahujú viac soli, ako by ste čakali

15. apríla 2016
Jedlá, ktoré obsahujú viac soli, ako by ste čakali
Len preto, že tak nechutia, neznamená, že v nich nenájdete sodík. Niektoré jedlá obsahujú podstatne viac soli, ako by ste čakali. Prinášame vám ich prehľad.

Denne by ste mali obmedziť príjem sodíka na menej ako 2300 mg a ak máte vysoký krvný tak tlak len na 1 500 mg. Ak sa snažíte obsah sodíka obmedzovať, pozor by ste si mali dať na tieto jedlá:

1. Omáčky - marinády a omáčky obsahujú soľ, čo by až takým prekvapením byť nemalo. Dve čajové lyžice však môžu obsahovať až 300 mg sodíka. A často sa ich využíva väčšie množstvo.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Pečivo - pečivo je popredným zdrojom soli a jedna žemľa môže obsahovať až 450 mg sodíka. A to platí pre tie, ktoré nie sú posypané. Posýpky toto množstvo ešte zvyšujú.

3. Koláče - koláče sú plné cukru a majú veľa kalórií, to je vám zrejme jasné. Obsahujú však aj nezanedbateľné množstvo sodíka. To je ich ďalšie negatívum.

4. Cereálie - aj keď cereálie nemusia chutiť slano, sú bohaté na sodík. Na jednu dávku obsahujú 180 až 300 mg sodíka, ale opäť pri tomto jedle dochádza k tomu, že sa často odporúčaná porcia vysoko prevyšuje.

5. Polievky - polievky obsahujú relatívne veľa sodíka, a to platí hlavne o tých instantných z obchodov. Jedna porcia vám môže poskytnúť až polovicu odporúčanej dennej dávky sodíka.

6. Syr cottage - takisto aj syr cottage chutí slano, takže je zrejmé, že obsahuje aj sodík. Nízkotučný obsahuje až 28 gramov bielkovín a len 160 kalórií. Je tu však veľké ale v množstve sodíka – jedna šálka môže obsahovať až 1000 mg.

7. Konzervovaná zelenina - zelenina v konzervách alebo aj zaváraná doma obsahuje veľa soli. Ak chcete napríklad kúpiť hrášok, radšej si kúpte mrazený.

8. Sendviče - sendviče sú chutné, ale kombinácia ich ingrediencií je veľmi bohatá na sodík – obsahuje ho pečivo, šunka, syr, kečup, horčica či dressing. Jeden sendvič by mohol byť zdrojom až takmer 1000 mg sodíka. Záleží od ingrediencií.

9. Zeleninový burger pre vegetariánov - v obchodoch dostupná zeleninová náhrada mäsa v hamburgeri patrí medzi vysoko spracované jedlá a obsahuje až 500 mg sodíka. A k tomu treba pridať pečivo a ďalšie ingrediencie.

10. Horúca čokoláda - aj v chutnej horúcej čokoláde nájdete sodík. Jedna šálka obsahuje 7 % odporúčanej denne dávky.

11. Palacinky - chutia sladko, ale obsahujú aj soľ. Tie domáce ho však nemusia mať až toľko, ako polotovary. Tie môžu mať aj okolo 400-500 mg na jednu porciu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist