InstagramFacebookYoutube
Výživa

Koľkokrát do dňa by ste mali jesť, ak je vaším cieľom svalová hmota?

15. novembra 2016
Koľkokrát do dňa by ste mali jesť, ak je vaším cieľom svalová hmota?
Aby ste nabrali svalovú hmotu bez pribrania prílišného množstva tukov, musíte jesť tie správne jedlá v správny čas. Jesť všetko, čo vám príde pod ruky, nie je v tomto smere veľmi dobrou stratégiou.

Tvrdý tréning a vhodné stravovanie minimalizujú prírastky tukov. Najdôležitejšie jedlá pre ľudí, ktorí sa venujú posilňovaniu, sú pritom jedlo po zobudení a po tréningu. Vtedy telo využije potrebné živiny najefektívnejšie.

Jedlo po zobudení je dôležité z toho pohľadu, že telo je po dlhej noci vyhladované. Hlad si však hneď nevšimnete, pretože ste ešte ospalí. Vhodné je vtedy zjesť jedlo, ktoré obsahuje dostatok sacharidov i bielkovín.

Článok pokračuje pod reklamou


Ak cvičíte ráno, mali by ste takéto raňajky prijať asi 45 minút pred tréningom, aby bola glukóza pripravená ako palivo a aby boli aminokyseliny pripravené chrániť svaly. Jesť jedlo bohaté na sacharidy a bielkoviny je dôležité aj hneď po tréningu, aby ste pomohli svalom zotaviť sa z fyzickej námahy, ktorú museli vykonávať, a doplnili vyčerpané zásoby glykogénu.

Najdôležitejšie jedlá sú teda raňajky, jedlo pred tréningom a jedlo po tréningu. Ak však chcete rast svalov optimalizovať, odporúča sa, aby ste jedli ďalšie tri až štyri jedlá. Spolu tak budete dennej jesť šesť až sedem jedál v pravidelných intervaloch s maximálne trojhodinovou prestávkou medzi nimi, aby telo nezačalo využívať svalovú hmotu na dodávanie energie, čo by vám určite neuľahčilo dosiahnutie vašich cieľov.

V každom jedle by pritom mali byť zahrnuté všetky kľúčové živiny v správnych množstvách. Na každý deň by ste mali mať pripravenú celkovú dennú potrebu kalórií, bielkovín, sacharidov a tukov. Tie si v rovnomerne rozložte počas dňa. Samozrejme, desiata a olovrant až tak veľa živín mať nemusia. Podmienkou však je, že aj tieto menšie jedlá by mali obsahovať bielkoviny.

Tie sú mimoriadne dôležité aj pred spaním, kedy by ste mali prijať svoje posledné jedlo. Toto by malo obsahovať menej sacharidov a viac bielkovín. Kým po tréningu potrebujete dodať telu rýchlo stráviteľné bielkoviny, pred spánkom zvoľte pomalšie stráviteľné, aby telo zásobovali počas spánku čo najdlhšie. Takou bielkovinou je kazeín, ktorý obsahuje napríklad tvaroh. Ten je pre tento čas u kulturistov populárnou voľbou.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist