InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Tréning legendy XII. – Dorian Yates a hrudník s bicepsami

25. októbra 2017

V dnešnej časti seriálu, v ktorom vám pravidelne odhaľujeme tréningy kulturistických legiend sa pozrieme na skutočného šampióna. Na šesťnásobného držiteľ titulu Mr. Olympia, Doriana Yates. Ako cvičil svoj hrudník a bicepsy? Odlišne ako všetci ostatní.

Yates bol unikátnym zjavom a ako jeden z mála profesionálov vo svojej ére presadzoval názor, že menej je viac. Tým, že každú partiu cvičil raz týždenne sa nelíšil. Líšil sa však tým, aké krátke boli jeho tréningy. Kompenzoval to však vysokou intenzitou.

Hrudník a biceps sa často cvičia spolu a robila to tak aj britská legenda, ktorá sa snažila absolvovať svoj tréning za menej ako 45 minút. Pred samotným cvičením sa 10 minút venovalo ľahkej kardio aktivite na zahriatie tela a následne aj zahriatiu kĺbov, najmä ramenných.

Článok pokračuje pod reklamou


Yates následne prišiel k tréningu. Prsné svalstvo precvičil štyrmi cvikmi. Na úvod to boli tlaky s veľkou činkou na šikmej lavici, ktoré urobil v troch zahrievacích sériách a v jednej hlavnej. V nej išiel až do zlyhania a potom robil dve až tri vynútené opakovania.

U druhého a tretieho cviku postupoval rovnako, ale robil už len po jednej zahrievacej sérii. Odcvičil tak tlaky na stroji Hammer Strength a následne rozpažovania na šikmej lavici. Na záver ešte urobil jednu sériu sťahovaní protismerných kladiek.

Bicepsu venoval necelých desať minút. Najskôr ho precvičil koncentrovanými zdvihmi, ktorými svaly predvyčerpal pred ťažkými zdvihmi s veľkou činkou. Koncentrované cviky robil v dvoch sériách – jedna bola zahrievacia, druhá hlavná. Odcvičil ju až do zlyhania. Druhý cvik robil už len v jednej sérii do zlyhania.

Yatesov tréning hrudníka a bicepsu
Cvik Série Opakovania
Tlaky s veľkou činkou na šikmej lavici 3+1 12, 10, 8, 8*
Tlaky na stroji Hammer Strength 1+1 10, 6-8*
Rozpažovanie na šikmej lavici 1+1 10, 8*
Sťahovanie protismerných kladiek 1 10-12*
Koncentrované bicepsové zdvihy 1+1 10, 6-8**
Bicepsové zdvihy s veľkou činkou 1 6-8**
** - 2-3 vynútené opakovania
* - do zlyhania



Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist