InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Nečítate? Mali by ste začať. Toto sú výhody pravidelného čítania

25. augusta 2023
Nečítate? Mali by ste začať. Toto sú výhody pravidelného čítania
Čítanie je činnosť, ktorá je užitočnejšia, ako by si mnohí mohli myslieť. Ak pravidelne čítate, určite viete, čo vám táto činnosť prináša a oceňujete to. Ak ste knihu nedržali v rukách roky, možno čítaniu neprávom krivdíte. O čo prichádzate?

Samozrejme, čítanie môže byť v prvom rade vnímané ako zdroj zábavy a umeleckého vyžitia, prípadne ako studnica nových vedomostí. Okrem toho však má pozitívny vplyv aj na vaše telo. Aký? Dokonca viacnásobný:

1. Čítanie stimuluje váš mozog
Pravdepodobne každého napadlo ako prvé to, že čítanie stimuluje činnosť mozgu. Áno, je to dobre známy fakt. Stimulácia prebieha v neurologickom regióne, ktorý vám uľahčuje precítiť skúsenosti opísané na stránkach knihy. Zjednodušene, funguje to tak, že keď sa v knihe spomenie jahoda, tak si ju viete nielen okamžite predstaviť, ale stimuluje sa aj oblasť mozgu, ktorá je zodpovedná za čuch.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Čítanie buduje sivú hmotu
Keď sa začítate do dobrej knihy, priamo sa tým chránite od problémov so stratou pamäte. Niekoľko štúdií už dokázalo pozitívny vplyv čítania na obranu voči kognitívnym poruchám a Alzheimerovej chorobe. Jedna štúdia dokonca ukázala, že počas čítania sa zvýšilo prepojenie rôznych oblastí mozgu, ktoré sú spojené s jazykom a rovnováhou. Ak by vás to zaujímalo, vedci to zistili pri monitorovaní ľudí čítajúcich knihu Pompeje od Roberta Harrisa.

3. Čítanie znižuje hladinu stresu
Keď sa začítate, zabudnete na starosti a znížite hladinu stresu vo vašom tele. Čítanie možno teda vnímať aj ako formu relaxácie, podobnú, ako je počúvanie hudby, prechádzku či vychutnávanie si šálky čaju. Podľa štúdie Univerzity v Sussexe, tieto činnosti dokonca v tomto smere čítanie porazilo. Stres znížilo až o 68 percent! Na spomalenie srdcového rytmu a uvoľnenie svalov pritom stačilo len šesť minút.

4. Čítanie podporí pocity dobrej nálady
S klesaním stresu súvisí aj nárast dobrej nálady. A aj vedci potvrdili, že dobrá kniha dokáže zlepšiť náladu a zvýšiť pocity šťastia u jedinca. Vďaka čítaniu si pritom veľa ľudí uvedomí, že šťastie nevyplýva z peňazí ani materiálnych statkov. Pravidelné čítanie zvýši vašu spokojnosť so životom.

5. Fikcia vylepšuje vašu empatiu
Ak čítate odbornú literatúru, zlepšíte si svoje vedomosti a zručnosti. Ak čítate fikciu, učíte sa o ľuďoch a ich vzťahoch. Podľa psychológov, čítanie fikcie slúži aj ako nástroj na zlepšenie vašej empatie a sociálnych schopností. Podľa vedcov z Torontskej univerzity je najlepšie na zlepšenie porozumenia iných čítať romantické a detektívne príbehy.

Letný režim, pôvodne z 17.11.2017.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist