InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Prekvapivé jedlá, ktoré predchádzajú zubnému kazu

21. septembra 2018
Prekvapivé jedlá, ktoré predchádzajú zubnému kazu
Saláma ako zdravé jedlo? To by vám zrejme ani na um neprišlo. Verte či nie, aj ona má svoj význam po zdravotnej stránke. Pomáha bojovať proti zubným kazom. A existuje ešte niekoľko prekvapivých jedál, ktoré majú podobnú schopnosť.

Väčšinou sa v súvislosti so zubnými kazmi a stravou rieši to, čo ich vznik podporuje. Teraz sa však zameriame na jedlá, ktoré ich vzniku zabraňujú alebo majú prospešný účinok na ďasná:

1. Saláma - prečo je saláma dobrá pre vaše zuby? Obsahuje vitamín K2, jeden z menej známych vitamínov, ktorý je nevyhnutný pre vaše dentálne zdravie.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Avokáda - ich vysoký obsah draslíka vedie k znižovaniu rizika zubných kazov, pretože tento minerál pomáha zuby posilňovať a predchádzať ich štrukturálnemu poškodzovaniu.

3. Jahody - vo veľkej miere obsahujú vitamín C, ktorý zlepšuje okrem iného aj stav ďasien.

4. Orechy - vlašské orechy, kešu či pistácie sú bohaté na fosfor, ktorý má schopnosť chrániť zubnú sklovinu a redukovať riziko zubných kazov aj tým, že prostredníctvom slín neutralizuje kyseliny.

5. Fazuľa - fazuľa je prospešná pre zuby pre svoj obsah fosfátu. Ten je jednou z dvoch hlavných zložiek zubov, takže ho je dôležité získavať zo stravy, aby viedol k ich posilňovaniu.

6. Jogurt - biely jogurt obsahuje vápnik, vitamín D a probiotiká, ktoré podporujú aj zdravie zubov a ďasien.

7. Sladké zemiaky - obsahujú veľa vitamínu A, ktorý je dôležitý pre produkciu slín. Pomáha vyrovnávať ich pH, čím chráni zuby.

8. Vajcia - vajcia v sebe obsahujú veľa vitamínu D, ktorý aktívne bojuje proti zubným kazom a podieľa sa na posilňovaní zubov.

9. Maslo - maslo je dobrým zdrojom vitamínu B12, ktorý podporuje zdravie ďasien a predchádza infekciám, ktoré vedú k strate zubov.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist