InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Prečo je dôležité vhodne zvoliť oblečenie na šport?

02. októbra 2018
Prečo je dôležité vhodne zvoliť oblečenie na šport?
Začiatky sú vždy ťažké, ale už len to, že ste sa rozhodli začať športovať, rozhodne chválime. A aby to na prvýkrát neskončilo fiaskom, nie je od veci sa na danú športovú aktivitu pripraviť, aby ste si to poriadne užili. Nepodceňte hlavne voľbu vhodného oblečenia.

Aký druh športu budete robiť?

Zaplatili ste si lekcie aerobiku alebo permanentku do posilňovne? Začnete chodiť s priateľmi po práci na volejbal? Alebo od všetkého trochu? Ak sa chystáte na jednu konkrétnu športovú disciplínu, rozhodne sa podľa toho vybavte. Ak však plánujete striedať beh, prechádzky a občas posilňovňu, potom je dobré premýšľať nad univerzálnym oblečením.

Dlhý rukáv alebo tielko?

Na každý šport potrebujete kvalitné tričko, ktoré spoľahlivo odvedie pot a zostane suché. To najhoršie, čo sa vám môže stať, je, že budete mať za desať minút celé tričko mokré a budete v ňom musieť stráviť celý zvyšok cvičenia. A to nie je dobré. Nielen, že to dramaticky zníži vaše sebavedomie, ale tiež môžete prechladnúť.

Článok pokračuje pod reklamou


Dĺžka rukáva závisí od športu. Na silové tréningy v posilňovni je vždy lepšie dlhý rukáv, aby svaly zostali v teple. Ak sa ale chystáte na vysoko intenzívne kardio tréningy, aerobik, volejbal či trebárs basketbal, pokojne si kúpte tričko s krátkym rukávom či tielko. Samozrejme záleží len na vás, čo je vám príjemnejšie, ale v prípade krátkych rukávov majte po ruke mikinu a po športe sa ihneď oblečte.



Investícia do športovej podprsenky sa oplatí

Výber vhodnej športovej podprsenky je náročná vec, ale oplatí sa. Ak totiž prsia nedržia, pri športe vám budú nepríjemne poskakovať, čo môže bolieť a poškodiť prsné väzivo. Ak robíte skákavé športy, volejbal, aerobik či trebárs zumbu, potrebujete športovú podprsenku určenú na vysokú záťaž, ktorá vaše prsia spoľahlivo udrží. Naopak na jogu, jogging či trebárs na stenu vám stačí menšia záťaž. Skontrolujte, či materiál saje, nech máte hrudník v suchu a cítite sa príjemne.

Nohavice, krátke nohavice alebo legíny?

Bod číslo 1 pri výbere športových nohavíc je pohodlnosť. Nesmú vás škrtiť, ťahať, ale ani padať a posúvať sa. Vyskúšajte, či vám umožnia každý pohyb. Dĺžka potom záleží už len na vašich preferenciách, alebo na zvyklostiach daného športu. Na joge oceníte skôr dlhé legíny, na aerobiku sa zase častejšie stretnete s trojštvrťovou dĺžkou.

Pozor na farbu podrážky!

O tom, ako správne vybrať športovú obuv, by sme mohli napísať celý článok. Pretože opäť platí, čo šport, to iná obuv. Staviť však môžete aj na univerzálne tenisky, ktoré využijete na viac športov. Vnútornú obuv voľte vždy so svetlou podrážkou, do telocviční, na bedmintonové či squashové kurty by vás totiž s tmavou podrážkou vôbec nemuseli pustiť.

A všetko to krásne zlaďte!

A na záver všetky kúsky zlaďte, nech sa v nich cítite lepšie. Šport už totiž dávno nie je len o vyťahanom oblečení, ktoré do spoločnosti už nemôžete nosiť. Ale má svoju módu, ktorá vás bude baviť.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist