InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Vďaka dobrej fyzickej kondícii zostanete dlhšie mentálne mladí

04. novembra 2018
Vďaka dobrej fyzickej kondícii zostanete dlhšie mentálne mladí
Pravidelné cvičenie vám neprospieva len v tom, že budete lepšie vyzerať alebo sa lepšie cítiť. Áno, budete aj zdravší. Avšak, nie len fyzicky, ale aj mentálne. Potvrdila to nedávna štúdia.

Zdravie mozgu je v ostatných rokoch jednou z popredných tém vedeckých výskumov, a to najmä pre zvyšujúci sa výskyt Alzheimerovej choroby, ktorou v roku 2017 trpel každý desiaty Američan vo veku 65 a viac rokov.

V štúdii Texaskej univerzity a jej Juhozápadného medicínskeho centra sa výskumníci zaoberali vplyvom fyzickej kondície na mozog u starších ľudí. Od minulých štúdií sa odlíšila tým, že namiesto subjektívneho vyplňovania dotazníka sa kondícia skutočne merala.

Článok pokračuje pod reklamou


Výskumníci merali u subjektov hodnotu VO2 max, teda maximálnu rýchlosť spotreby kyslíka, čo je jeden z najlepších ukazovateľov aeróbnej výkonnosti. Skenované boli aj ich mozgy, aby sa videlo, v akom stave je ich biela hmota.

Všetky subjekty štúdie mali skoré náznaky problémov s pamäťou alebo mierne kognitívne oslabenie. Jedinci, ktorí boli v menšej fyzickej kondícii, mali bielu hmotu slabšiu, a tým pádom aj ich mozog fungoval horšie.

„Tento výskum podporuje hypotézu, že zlepšením fyzickej kondície človeka môžeme zlepšiť aj jeho mozgové zdravie a spomaliť tak proces starnutia,“ uviedol autor štúdie, doktor Kan Ding.

A hoci zistenia sú len prvotné a stále je potrebné vykonať viacero štúdií, aby sa zistilo, ako lepšia kondícia pomáha mozgu, resp. kedy by boli už neskoro so začatím cvičenia, aby sa predišlo demencii a iným mentálnym poruchám, je zrejmé, že pravidelné cvičenie nikomu neublíži.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist