InstagramFacebookYoutube
Výživa

Ako piť citrónovú vodu pre maximálne prospešné účinky?

27. novembra 2018
Ako piť citrónovú vodu pre maximálne prospešné účinky?
Ak máte doma k dispozícii citróny, mali by ste si ich vyšťaviť do vody. Pravdepodobne viete, že vám to prinesie hneď niekoľko prospešných účinkov. Tie však môžete maximalizovať, ak budete piť citrónovú vodu správne.

Pitie citrónovej vody pomáha upokojovať boľavé hrdlo, podporuje trávenie, stimuluje vyplavovanie toxínov z tela, podporuje imunitný systém i chudnutie. Vedci už potvrdili, že to nie je len mýtom. A ich závery vám pomôžu v tom, ako piť vodu s citrónom tak, aby ste z toho vyťažili čo najviac.

Kedy je najlepší čas na pitie citrónovej vody?

Naše delo je dehydrované po zobudení, preto by bolo najlepšie vypiť pohár vody s citrónom hneď ráno. Doplníte tak potrebné tekutiny a začnete svoj deň tým správnym spôsobom. Netreba to však preháňať ani s ňou. Ak budete piť citrónovú vodu každý deň niekoľkokrát, budete kyselinami ohrozovať sklovinu svojich zubov.

Článok pokračuje pod reklamou


Koľko citrónu by ste mali využiť?

Mnohí si do vody vyšťavia polovicu citróna. Jedna štúdia zverejnená v Žurnále klinickej biochémie a výživy ukázala, že viac ako samotná šťava je lepšie, ak sa do vody vloží aj kôra. V nej sú totiž polyfenoly, ktoré podporujú aj chudnutie.

Okrem spaľovania nadbytočných tukov by ste však takýmto spôsobom podporili vo väčšej miere produkciu kolagénu v tele, posilnili imunitný systém a podporili regeneráciu glutatiónu, ktorý pomáha s detoxifikáciou. Vyšťavte tak do troch deci vody polovicu citróna a následne ho nakrájajte na plátky, ktoré vložte takisto do vody.

Aká by mala byť voda? Studená, teplá alebo horúca?

Podľa experta na výživu Autumna Batesa by ste mali citrón dávať do mierne teplej vody, ktorá pomôže s vyplavovaním vitamínu C a polyfenolov z citrónu a aj jeho kôry. Horúcej vode by ste sa však mali vyvarovať z dvoch dôvodov – po určitej teplote degraduje vitamín C a je spojená s rakovinou (pri teplote nad 65 stupňov Celzia).


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist