InstagramFacebookYoutube
Tréning

Prečo nie sú ťažké váhy vždy lepšie?

14. januára 2019
Prečo nie sú ťažké váhy vždy lepšie?
Ak chcete robiť pokroky vo vašom tréningu, tak by ste mali zvyšovať jeho náročnosť. Väčšina ľudí vidí cestu v tom, že bude zvyšovať váhy na činkách. Nie vždy sú však ťažké váhy potrebné a niekedy môžu vaše pokroky skôr spomaliť.

Tréning s príliš ťažkými váhami by mohol byť pri posilňovaní z dlhodobého hľadiska kontraproduktívny. Aké problémy môžu z neho vzísť? Jednoduchou odpoveďou sú zranenia.

Väčšina ľudí, ktorá sa ženie za vysokými váhami, nemá vybudované dostatočne základy na to, aby dvíhali mimoriadne ťažké činky. Sú ovplyvnení profesionálnymi kulturistami, chýbajú im dostatočné informácie alebo tréner, ktorý by ich vedel správne usmerniť.

Článok pokračuje pod reklamou


Dvíhať ťažké váhy, ktoré vaše telo nie je pripravené dvíhať, môže poľahky viesť k zdravotným problémom, ako je vyskočená platnička alebo natrhnuté väzivo. To ovplyvní vaše cvičenie do konca života. A nemusí to ostať len pri cvičení. Ovplyvniť vám to môže aj bežný život.

Cvičenec sa musí viac ako na váhy koncentrovať na správnu techniku a kontrolovaný pohyb. Vždy by ste mali mať pohyb pri cvičení pod kontrolou a vždy by ste mali dodržiavať správnu techniku. Ak tomu tak nie je, vtedy je pre vás váha príliš ťažká. Problémom však je, že ak cvičíte sami, často to neviete objektívne posúdiť.

Ak je cenou za správne prevedenie cviku zníženie váhy na činke, neviďte v tom problém. Uberte váhu a aj tak môžete robiť v snahe budovať a posilňovať svaly pokroky. Snažte sa preciťovať cieľové svaly a váhu zvyšujte pomaly a len vtedy, ak ste na zvýšenie skutočne pripravení.

Väčšina cvičencov sa presiľuje u cvikov, ako sú tlaky na lavičke, drepy, príťahy v predklone či mŕtve ťahy. Pri tlakoch často ani necítia hrudník, ale pomocné svaly, ako ramená či tricepsy. Pri zvyšných troch cvikov je zase rizikom vyskočenie platničky. Stačí jeden zlý pohyb.

Ľudia by sa mali v posilňovni snažiť vytvárať pre svoje telo výzvy, ale nie za cenu rizík. Nemáte sa kam ponáhľať, trpezlivosť sa vypláca. Skôr ako na veľké váhy sa zamerajte na to, či máte po cvičení dostatok regenerácie a či cvičenie podporujete dostatočne kvalitnou stravou.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist