InstagramFacebookYoutube
Tréning

Váš tréning vás môže zabiť. Ako?

11. februára 2019
Váš tréning vás môže zabiť. Ako?
V posilňovni sem-tam dochádza k nejakej tej nehode – človeku padne na nohu činka, cvičenec si pri neopatrnom pohybe natrhne sval, začiatočník nezvládne nástup na bežecký pás a podobne. Trénovanie však môže byť aj smrteľné. A to nehovoríme o nehodách.

Síce je nepravdepodobné, že sa to bežnému kondičnému cvičencovi stane, dajte pozor na varovné signály, inak sa vám stanú osudné tieto veci:

1. Rabdomyolýza
Ide o jeden z najnebezpečnejších stavov, ktoré spôsobujú tréningy do vyčerpania. Ohrozuje najmä vzpieračov a maratóncov trénujúcich do extrémov najmä v teplom prostredí. Svaly sa začnú rozkladať a do krvi sa začne uvoľňovať myoglobín, ktorý dokáže viesť k poškodeniu obličiek. Symptómami sú svalová bolesť, slabosť a tmavý moč.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Nerovnováha elektrolytov
Mimoriadne tvrdý tréning v čase prísnej diéty dokáže nebezpečne rozhodiť chemickú rovnováhu vášho tela formou elektrolytickej nerovnováhy. To môže viesť k problémom so srdcom a v mimoriadnych prípadoch až k infarktu. Spôsobiť to môže aj náhle prejedanie po týždňoch striktnej diéty.

3. Prehriatie
Hypertermia je potenciálne nebezpečná kombinácia prehrievania organizmu a intenzívneho cvičenia, ktorá môže viesť k mŕtvici z tepelného vyčerpania. Ak vaša teplota vystúpi nad 40 stupňov Celzia, môže to mať na vaše telo devastačné následky. Symptómami sú zvracanie, zmätenosť, nevoľnosť, únava, nízky tlak krvi. Preto sa v teplých letných dňoch odporúča cvičiť ráno alebo večer.

4. Podchladenie
Hypotermia je stav, kedy teplota tela klesne pod úroveň potrebnú pre fungovanie metabolizmu a tela. Prvé vážne náznaky sa začínajú objavovať už u 32 stupňov Celzia. Podchladenie je rizikom hlavne pre športovcov trénujúcich v chladnom alpskom prostredí či pre plavcov na dlhé vzdialenosti. Rizikom je aj vytrvalostný beh v zime – keď prestanete behať, oblečenie nasaté potom dokáže vychladnúť veľmi rýchlo. Preto by ste sa mali rýchlo prezliecť do suchého oblečenia.

5. Dehydratácia
Vážna dehydratácia môže viesť k mŕtvici. Rizikom je najmä v teplom a vlhkom prostredí, pri ktorom sa mimoriadne potíte. Mierna dehydratácia sa dá zvládnuť, ale vážna dehydratácia ohrozuje potenciálne aj váš život. Riešenie je našťastie jednoduché – uistite sa, že pijete dostatok vody a že prijímate dostatok elektrolytov.

zdroj: Mens Journal


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist