InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Môžete cvičiť, keď ste tehotná?

Autorka: Lucka  /   13. apríla 2019
Môžete cvičiť, keď ste tehotná?
Ženy, ktoré sa venujú cvičeniu a otehotnejú sa delia na dve skupiny – tie, ktoré cvičia naďalej a tie, ktoré si dajú na pár mesiacov pauzu. Časť z tej druhej skupiny má potom po pôrode problém dostať sa späť do formy. Čo je teda lepšie? Je bezpečné cvičiť v tehotenstve?

Skutočne nie je nič zlé, ak sa venujete cvičeniu aj v druhom stave. Dokonca je to dôležité, pretože vás to pripravuje na pôrod a novú etapu vo svojom živote, ako aj podporuje vášho ducha. Dôležité je však treba dodať, že k cvičeniu v takomto citlivom období treba pristupovať s mimoriadnou opatrnosťou.

Cvičenie počas tehotenstva vám udrží kondíciu, zlepší držanie tela a zníži prejavy bolesti chrbta a únavy, ktoré sa spájajú s tehotenstvom. Cvičiť by ste mali zhruba 30 minút počas väčšiny dní týždňa. Netreba to však preháňať s intenzitou a pravidelne cvičenie konzultovať s doktorom.

Článok pokračuje pod reklamou


Na druhú stranu, cvičeniu by ste sa mali vyhnúť, ak máte dlhodobé problémy, ako sú astma, cukrovka či srdcovocievne ochorenia. Takisto sa nedá odporúčať, ak vás v tehotenstve trápi krvácanie, nízka placenta, hrozba potratu, slabý kŕčok maternice alebo máte históriu predčasného pôrodu.

Ak ste však zdravá, potom by ste sa mohli venovať plávaniu, rotopedu, eliptickému trenažéru, svižnej chôdzi a menej intenzívnemu posilňovaniu, pri ktorom nevyvíjate tlak na brucho. Rizikové sú skracovačky, dvíhanie nôh, cviky v predklone.

Z kardia by malo vypadnúť veslovanie. Vyhýbať by ste sa mali kontaktným športom a aktivitám, pri ktorých dochádza pri pohybe k nárazom, akými sú aj behanie či skákanie cez švihadlo, prípadne náhlym zmenám pohybu (tenis).

Pochopiteľne, venovať by ste sa nemali ani aktivitám, pri ktorých hrozí pád (lyžovanie, jazda na koni). Nemali by ste cvičiť s ťažkými váhami, dynamicky vytáčať svoj trup a nezadržiavať dych. Vždy treba začať so zahriavením a skonči ľahkým strečingom.

Hneď ako by ste pri cvičení cítili komplikácie, musíte prestať. Inak musíte priebežne piť aj viac vody a nezabúdať prijímať dostatok kalórií a živín.

Po pôrode môžete mať chuť cvičiť čo najskôr, ale mali by ste sa najskôr zotaviť a potom začať pozvoľna a postupne sa prepracovať k úrovni, ktorá bola pre vás typická ešte pred tehotenstvom. Aj po pôrode však treba cvičenie konzultovať s doktorom. Dlhšie by ste mali počkať a začať opatrnejšie, ak ste rodili cisárskym rezom.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist