InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Kedy počas dňa spálite najviac kalórií?

05. mája 2019
Kedy počas dňa spálite najviac kalórií?
Zaujímalo by vás, kedy počas dňa spálite najviac kalórií? Rozhodujúce slovo v tom má váš cirkadiánny rytmus, ktorý prakticky predstavuje vaše vnútorné hodiny.

Cirkadiánny rytmus vám hovorí, kedy ste hlavní a kedy treba prijať nejaké jedlo, kedy ste unavení a mali by ste si pospať. Tiež rozhoduje o tom, kedy vaše telo spaľuje najviac energie z kalórií, a to aj v prípade, ak nič nerobíte.

Americkí výskumníci z Bostonu zverejnili v žurnále Current Biology závery svojej štúdie, ktorou zistili, že spálime o 10 percent kalórií viac v neskoré popoludnie a skorý večer ako spálime ráno.

Článok pokračuje pod reklamou


Štúdia potvrdila dôležitosť cirkadiánneho rytmu na regulovanie metabolizmu. Tiež však vniesla trochu svetla do toho, prečo ľudia, ktorí majú nepravidelný spánkový rozvrh (napr. musia pracovať na nočných zmenách), majú vyššie riziko priberania.

Výskumníci sledovali mesiac sedem subjektov, ich aktivitu, stravovanie a spánkové chovanie. Títo ľudia boli zavretí v laboratóriu bez okien a hodín. Nemali prístup k telefónom ani internetu. Dostali však rozpis, kedy môžu jesť, spať a vstávať.

Každý večer chodili subjekty spať o štyri hodiny neskôr ako v deň predošlý. Keďže išlo o ekvivalent precestovania zemegule za týždeň, ich interné hodiny zmenám nestíhali. To spôsobilo, že si telo udržovalo vlastný čas bez spoliehania sa na vonkajšie vplyvy.

Na základe toho sa zistilo, že najmenej kalórií sa spálilo neskoro v noci (skoro ráno) biologického času subjektov a najviac o zhruba 12 hodín neskôr – popoludní a večer biologického času.

Štúdia bola malá, ale závery vniesli ukážku toho, ako ovplyvňuje cirkadiánny rytmus metabolizmus. Vedci tiež odporúčajú ľuďom, ktorí sa snažia schudnúť, aby si udržali normálny harmonogram, ktorý je dôležitý pre celkové zdravie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist