InstagramFacebookYoutube
Výživa

Prečo niektorí ľudia milujú štipľavé jedlá?

18. júna 2019
Prečo niektorí ľudia milujú štipľavé jedlá?
Máte radi štipľavé jedlá? Ak odpoviete kladne a radi si doprajete čili papričky či niečo iné pálivé, tak vedzte, že existuje dôvod na to, prečo uprednostňujete takéto jedlo. V tomto článku si ho odhalíme a vysvetlíme, čo sa deje s vaším telom, keď zjete štipľavé jedlo.

Na začiatok začnime s otázkou, čo sa deje s naším telom po konzumácii štipľavého jedla. Aj tá totiž pomôže odhaliť, prečo ho niektorí ľudia tak obľubujú.

Štipľavosť jedla spôsobujú látky nazývané kapsaicinoidy, ktoré dráždia rovnaké receptory vo vašich ústach a na vašom jazyku, ktoré cítia vysoké teploty a bolesť. Preto máte pri konzumácií týchto jedál pocit, že vás pália. A aj váš mozog si preto myslí, že ste zjedli niečo horúce a snaží sa telo ochladiť. Preto sa môžete začať potiť.

Článok pokračuje pod reklamou


Čili papričky však zostanú vo vašom tele dlhšie a počas tohto obdobia môžu telo stále ovplyvňovať. Spočiatku stimulujú vyplavovanie slín a dráždia nos, oči a hrdlo, čo vedie k tečúcemu sopľu, slzavým očiam či dokonca kýchaniu. Pri pobite v žalúdku môžu spôsobiť pálenie záhy, ale okrem toho stimulujú produkciu žalúdočných kyselín, čo vedie k páleniu pri pohybe stráveného jedla črevami až do vášho záchoda.

Zatiaľ to všetko nevyzeralo vábne, tak prečo majú niektorí ľudia v láske štipľavé pokrmy?

Napriek vyššie spomínaným veciam sú ľudia, ktorí dokážu štipľavé jedlo lepšie tolerovať. Každý človek je totiž iný a iné sú aj receptory v telách rôznych ľudí. Jedna osoba teda môže byť na štipľavé jedlo veľmi citlivá, druhá s ním nemá žiaden problém.

Stupeň obľúbenosti štipľavých jedál závisí aj od kultúry a jej stravovacích zvykov. Ak je totiž osoba vystavené štipľavému jedlu od malička, je zrejmé, že v dospelosti naň bude lepšie pripravená ako osoba, ktorá mu v mladom veku vystavovaná nebola. Preto je možné vysvetliť aj rozdiel medzi svetovými regiónmi.

Dokonca existujú štúdie, ktoré viedli k záveru, že preferencie v stravovaní sa u človeka začínajú budovať ešte predtým, ako sa narodil. Ovplyvňuje ich jedlo, ktoré jedávala matka v čase tehotenstva.

Bez ohľadu na to, ako tolerujete pálivé jedlá, by ste však mali venovať pozornosť tomu, čo vám vaše telo hovorí pri ich konzumácií. Stimulácie slín a žalúdočných kyselín môže byť problematická pre tých ľudí, ktorých trápia vredy, gastroezofágová refluxová choroba alebo senzitívny tráviaci systém.

Čili papričky sú známe tým, že dokážu zvyšovať metabolizmus a prispievať k chudnutiu. Netreba to však s nimi preháňať. Už 1,3 kilogramu skonzumovaného v krátkom čase dokáže zabiť dospelého človeka.

A čo robiť, keď vás potrápia ich bežné účinky? Treba prijať jedlo, ktoré na seba viaže molekuly kapsaicínu, napríklad mlieko, chleba či ryžu. Voda v tomto smere vašim priateľom nebude a molekuly iba viac rozšíri.

zdroj: eat this, not that!


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist