InstagramFacebookYoutube
Motivácia

Ako nenechať nedostatok produktivity zruinovať váš deň?

15. 5. 2022
Ako nenechať nedostatok produktivity zruinovať váš deň?
Žijeme v spoločnosti, v ktorej sa stáva meradlom našej ceny množstvo odvedenej práce. Čim produktívnejší sme, tým viac pokroku urobíme a tým lepšími sa staneme. Nie je to však ideálny spôsob života.

Neustále naháňanie sa za zvyšovaním produktivity má na nás neblahý vplyv. Potrebujeme aj čas na vydýchnutie a užívanie si života. Preto je dobre si nastaviť myseľ tak, aby sme sa po malých krokoch zlepšovali, ale nepreháňali to. Tak, aby sme si úlohy splnili, ale zároveň aj užili náš deň.

K tomu vám pomôže aj nasledujúcich deväť tipov.

Článok pokračuje pod reklamou


Venujte pozornosť svojím pocitom

Všetci musíme pracovať, aby sme si zarobili na život. Naše telá však majú svoje hranice. Ak sa budete hnať za vysokou produktivitou v práci a pridáme k tomu disciplinovanosť v tréningu, budeme sa približovať rýchlo k vyhoreniu. Keď už budete cítiť, že je toho na vás veľa, nebojte sa spomaliť a vydýchnuť si.

Zmeňte svoj interný monológ

Aby ste zmenili to, čo robíte, musíte najskôr zmeniť to, o čom premýšľate. Ak si myslíte, že nie ste cenní, pretože toho neurobíte tak veľa, potom svoje myšlienky obráťte. Myslíte najskôr na svoje vlastné blaho po psychickej a fyzickej stránke a nenechajte na seba tlačiť.

Naplánujte si čas aj na zábavu

Ak chcete byť efektívni v profesionálnom živote, musíte si pravidelne dopriať aj radosti zo života. Aby ste ich nepodcenili, plánujte si činnosti, pri ktorých si užijete zábavu. Pomôže vám to mentálne si oddýchnuť a žiť plnohodnotnejší život.

Jedzte intuitívnejšie

Snažte sa jesť zdravo, ale nezvyšujte si mentálny stres tým, že sa budete ešte aj strachovať o to, koľko kalórií, koľko bielkovín, sacharidov a tukov zjete. Áno, osvojte si nejaké základné pravidlá zdravej výživy, ale nenechajte sa nimi ovládnuť a jedzte viac intuitívnejšie.

Zvoľnite svoje pravidlá pri cvičení

Pravidlá v práci, pravidlá vo výžive a pravidlá v tréningu? Nie je toho nejako príliš. Cvičenie by nemalo byť nástrojom na to, aby ste mohli zjesť koláč navyše. Malo by ísť o činnosť, ktorou prospejete svojmu zdraviu a mentálne si oddýchnete. Nie je dobré robiť si aj z neho činnosť, ktorá bude mať striktné pravidlá.

Doprajte si aj oddych

Okrem plánovanej zábavy by ste si mali počas dňa aj fyzicky oddýchnuť. A nie len raz. Neignorujte obednú prestávku a po práci si večer pokojne vyložte nohy. Pomôcť vám môže aj meditácia, čítanie kníh či trávenie času s blízkymi. A mimoriadne dôležité je to, aby ste si za prioritu dali kvalitný nočný spánok.

Stanovte si jasnú prioritu

Stanovte si prioritu a uprednostňujte ju pred všetkým ostatným. Ak by mala trpieť inou činnosťou, zvážte, či danú činnosť musíte robiť teraz a nie neskôr alebo či ju niekomu nedelegujete alebo ju celkom nezrušíte.

Nepokúšajte sa neustále zlepšovať

Skúste odolať nutkaniu každý deň sa v niečom zlepšiť. Nenúťte sa a neučte sa cudzí jazyk, keď na to nemáte energiu alebo chuť. Namiesto toho si zvoľte nejakú voľnočasovú aktivitu, pri ktorej sa zbavíte stresu.

Pozrite sa na hlavný stimul

Vždy sa opýtajte, prečo chcete toho urobiť tak veľa a či to za to stojí. Bude pre vás daný cudzí jazyk naozaj taký dôležitý, aby ste sa kvôli nemu trýznili. Je daná úloha naozaj dôležitá pre vašu hlavnú ambíciu? Budete šťastnejší, keď budete extrémne produktívni? Prečo si to myslíte?

Pozri aj: Ako dosiahnuť úspech a nevyhorieť pri tom?


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist