InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Aké množstvo alkoholu týždenne škodí vášmu mozgu?

24. 2. 2023
Aké množstvo alkoholu týždenne škodí vášmu mozgu?
Ak chcete, aby váš mozog fungoval dobre čo najdlhšie, skôr ako si nalejete alkohol do pohárika, spomeňte si na tento článok. Už aj pitie s mierou bolo spojené s kognitívnym úpadkom.

Jeden pohár vína na konci každého dňa sa možno zdá ako neškodný, no podľa štúdie uverejnenej v žurnále PLOS Medicine, v ktorej sa analyzovali údaje o konzumácii alkoholu u takmer 21 000 ľudí zo Spojeného kráľovstva, už sedem jednotiek alkoholu týždenne (56 g) zvyšovalo hladinu železa v mozgu.

Vyššia hladina železa bola pritom situovaná v oblastiach bazálnych ganglií, čo je podľa autorov štúdie spojené so zhoršovaním kognitívnych funkcií.

Článok pokračuje pod reklamou


Tieto zistenia naznačujú, že už aj pitie alkoholu s mierou je potenciálnym rizikom pre zdravie mozgu a môže viesť k úpadku jeho funkcií.

Zvýšenie hladiny železa v mozgu pritom nie je jediným dôvodom na znepokojenie, pokiaľ ide o pitie alkoholu a jeho vplyv na zdravie.

V magazíne theHealthy pripomínajú, že pitie červeného vína by mohlo mať vďaka obsahu antioxidantov priaznivý vplyv na znižovanie zápasov a posilňovanie zdravia srdca, no pravidelné pitie by mohlo negatívne ovplyvňovať zdravie inými spôsobmi.

Aj keď sa môže zdať, že vám alkohol pomáha zaspať, v skutočnosti má na váš spánok negatívny vplyv. A to bez ohľadu na to, či ste pili viac alebo menej.

Alkohol tiež môže viesť k nervozite, podráždenosti a depresii napriek tomu, že sa spočiatku môže prejavovať zlepšenou náladou.

Pitie alkoholu vo väčších množstvách pritom ohrozuje aj stav vášho žalúdka a pečene. Spôsobuje zápaly, ktoré môžu viesť k bolesti a aj k vážnejším problémom, ako sú vredy či poškodenie pečene.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist