InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Toto je 5 jedál, ktoré vám zredukujú stres

10. 3. 2023
Toto je 5 jedál, ktoré vám zredukujú stres
Trápi vás stres a chceli by ste s ním zatočiť? Pomôcť si môžete aj stravou. Možno vás láka siahnuť po jedlách, ako sú zemiakové lupienky či zmrzlina, no skutočnou pomocou v náročnom období vám môže byť päť o dosť zdravších alternatív.

Stres môže viesť k depresii i priberaniu, v konečnom dôsledku aj k vážnejším ochoreniam, ako je cukrovka. Preto nepadnite do pasce pohodlných nezdravých jedál, ale na boj so stresom zvoľte skôr nasledujúcich päť potravín, po ktorých sa budete cítiť lepšie.

Losos

Obsahuje veľa zdraviu prospešných tukov a radí sa celkovo medzi tie najlepšie jedlá z nutričného hľadiska. Podporí aj vaše fyzické zdravie a športovú výkonnosť. Pre boj so stresom je však podstatný vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré majú aj antidepresívne účinky.

Článok pokračuje pod reklamou


Avokáda

Obsahujú tiež zdravé tuky, ale aj veľa užitočných živín, ako sú draslík, horčík, mangán, vláknina, vitamíny E a B. Potláčajú chuť do jedla, efektívne vás nasýtia a podporujú pocity šťastia a naplnenia. Pomôcť stabilizovať náladu pomáha aj to, že regulujú cukor v krvi.

Tmavá listová zelenina

Špenát, šaláty, kapusta, kel a iné druhy tmavej listovej zeleniny sú bohaté na rôzne druhy vitamínov a minerálov, ako sú draslík, vápnik,, železo, kyselina listová, vitamíny A, C a K. Tieto látky pomáhajú pozitívne regulovať seronotín a domanín, ktoré ovplyvňujú náladu. Budete sa tak cítiť lepšie, spokojnejšie a energickejšie.

Fermentované jedlá

Kyslá kapusta, kimči, miso a iné fermentované potraviny sú tajomstvom pre pokojnú a šťastnú myseľ. Všetko pritom začína v žalúdku, pre ktorý sú tieto jedlá mimoriadne cenné. Zdravé baktérie pritom ovplyvňuj aj látky v mozgu, čo sa typicky prejaví zmenami nálady a správania.

Semená

Ľanové, tekvicové, slnečnicové, konopné či iné semená kvalitným zdrojom zdravých tukov a bielkovín, no obsahujú aj veľa horčíka, ktorý pomáha regulovať naše emócie. Prejavuje sa to zlepšením nálady, poklesom depresie a nervozity. Pomáhajú tiež znižovať prejavy únavy.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist