InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Ak prejdete týmito 4 fyzickými testami, môžete žiť dlhšie a šťastnejšie

5. 5. 2023
Ak prejdete týmito 4 fyzickými testami, môžete žiť dlhšie a šťastnejšie
Čím dlhšie a zdravšie žijete, tým vyššia je u vás pravdepodobnosť dosiahnutia osobného i kariérneho úspechu. Ak chcete žiť dlho a šťastnejšie, mali by ste pravidelne cvičiť. Ako zistíte, či cvičíte dostatočne? Pomôžu vám k tomu štyri testy.

Magazín Inc. poukázal na štyri testy vašich fyzických schopností, ktoré by ste mali chcieť úspešne absolvovať, ak chcete žiť dlhší život s menšou dávkou stresu.

Úspešné prejdenie testov nižšiu mortalitu negarantuje, ale je mimoriadne dobrým indikátorom kardiovaskulárnej a fyzickej kondície. Navyše, snaha zlepšovať svoje ukazovatele, vám môže pomôcť lepšie zvládať stresové situácie a podporiť aj činnosť mozgu.

Článok pokračuje pod reklamou


Poďme už teda konkrétne na spomínané testy:

Test s kľukmi

Vedci zistili, že muži, ktorí urobia 40 alebo viac kľukov, majú o 96 % nižšiu pravdepodobnosť kardiovaskulárnej príhody ako tí, ktorí ich urobia 10 alebo menej. Ženy by mali urobiť aspoň 40 až 50 percent toho, čo muži, teda 16 až 20 opakovaní. V momente, ako potrebujete sériu prerušiť pre oddych alebo položíte koleno dole ste skončili. Ak muž urobí 15 alebo 20 opakovaní a žena 8 alebo 10, nie je to skvelé, ale stále lepšie, ak dokážete urobiť len 10 či 5 či menej opakovaní. Každé opakovanie nad 10 v prípade mužov a nad 5 v prípade žien znižuje riziko srdcových problémov.

Kráčací test

Pripravte si trasu, ktorá je dlhá jednu míľu, resp. približne 1,6 kilometra. Spustite stopky a kráčajte tak rýchlo, ako dokážete. Ak vzdialenosť prejdete za 25 až 33 minút, máte o 24 percent nižšie riziko úmrtia v porovnaní s tými, čo kráčajú pomaly. Ľudia, ktorí kráčajú rýchlejšie, môžu mať toto riziko nižšie až o 53 percent.

Test postavenia sa zo sedu

Aj to, ako dobre dokážete ísť zo stoja do sedu a následne zo sedu do stoja, naznačuje, či máte väčšie riziko predčasného úmrtia. Test je prostý – postavte sa bosí do dostatočne voľného priestoru, prekrížte jednu nohu cez druhú a znižujte sa do pozície sedu. Potom sa pokúste vrátiť hore. Cieľom je urobiť to bez toho, aby ste sa rukami, kolenami, lakťami, predlaktiami alebo stranami nôh dotkli zeme. Koľko takýchto dotykov urobíte, toľko bodov odpočítajte od 10. Ľudia, ktorí majú 8 alebo menej bodov, majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť úmrtia do šiestich rokov ako tí, ktorí získali viac bodov. Ľudia so skóre 3 alebo menej, majú toto riziko vyššie päťnásobne. Test je znázornený na videu:



Test sily úchopu

Slabá sila stisku/úchopu je spojená s vyšším rizikom kardiovaskulárnych ochorení, chronickej obštrukčnej choroby pľúc alebo rakoviny. Jeden spôsob, ako si silu úchopu otestovať, je pomocou dynamometra. Väčšina ľudí k ich k dispozícii nemá. Alternatívou je zavesiť sa na hrazdu a visieť na nej tak dlho, ako dokážete. Pre mužov je cieľom 60 sekúnd, pre ženy 30. Dôležité je zabrániť poklesu tohto času a pracovať na svojej sile.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist