InstagramFacebookYoutube
Tréning

Ktorý cvik je lepší pre rast chrbta, zhyby alebo sťahovanie hornej kladky?

21. 9. 2023
Ktorý cvik je lepší pre rast chrbta, zhyby alebo sťahovanie hornej kladky?
Zhyby a sťahovania hornej kladky k hrudníku patria medzi základné cviky pre rozvoj chrbtového svalstva. A hoci sú si veľmi podobné, mohli by mať odlišný vplyv na budovanie svalovej hmoty. Na ktorý z nich vsadiť?

Podobnosti medzi zhybmi a sťahovaním hornej kladky

Oba cviky vychádzajú prakticky z rovnakého pohybu a sú viackĺbové. Pri oboch precvičujete hornú časť tela, najmä chrbát, ale aj bicepsy, predlaktia a ramená. S cvičením nebudete mať problém ani pri jednom z nich, pretože kladkostroj i hrazda sú v posilňovni štandardnou súčasťou vybavenia. Doma bude z logistického hľadiska ľahšie cvičiť skôr zhyby, no zakúpiť sa dá aj kladka.

Rozdiely medzi zhybmi a sťahovaním hornej kladky

Podstatným rozdielom je voľba záťaže. Na kladke si môžete nakladať záťaž pohodlne podľa ľubovôle. Pri zhyboch vás ovplyvňuje váha vášho tela a je o niečo ťažšie zvyšovať odpor. Musíte využiť jednoručku medzi nohami, záťažovú vestu, reťaze alebo niečo iné. Ťažšie sa tiež uľahčuje cvičenie, ak si na zhyby len zvykáte – potrebujete tréningového partnera alebo gumový pás, prípadne trénujete len negatívnu fázu opakovania.

Článok pokračuje pod reklamou


Samozrejme, aj pohyb je iný. Pri sťahovaní kladky telo sedí v stabilnej pozícii a hýbu sa ruky. Pri zhyboch sú ruky zafixované o statický objekt (hrazdu) a pohybuje sa telo. Viac mu pritom v pohybe pomáhajú aj doplnkové svaly. Rozdielom je najmä to, že pri zhyboch sa viac zapája do činnosti stred tela a hoci sa to nezdá, v strehu sú aj bedrá. Cvik je náročnejší.

Kedy cvičiť zhyby a kedy sťahovanie hornej kladky?

Ak sa chcete vyhnúť frustrácii a chcete maximalizovať výsledky svojej snahy, mali by ste vedieť, kedy ktorý cvik využiť. A hoci sú zhyby náročnejšie, mali by ich uprednostňovať aj začiatočníci ešte skôr, aby začnú využívať iné cviky na chrbát. Zhyby sú vhodnejšie aj pri budovaní sily, vrátane sily úchopu.

Pokiaľ ide o budovanie svalovej hmoty, dôležité je udržovať napätie v svaloch v čo najväčšom rozsahu pohybu. V tomto smere sú preto väčším prínosom sťahovania hornej kladky, pri ktorých nad tým budete mať väčšiu kontrolu. Umožnia vám pohodlnejšie cvičiť aj zhadzované série, a tak sú vhodné aj pri nedostatku času.

Najlepším rozhodnutím je však zahrnúť do tréningového programu oba cviky. Vybudujete tak silné i svalnaté telo, podporíte svoju výkonnosť pri iných cvikoch a športoch a zlepšíte držanie svojho tela.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist