InstagramFacebookYoutube
Výživa

Cenovo najvýhodnejšie zdroje bielkovín

7. novembra 2023
Cenovo najvýhodnejšie zdroje bielkovín
Keďže každé euro je dobré, vždy sa vyplatí hľadať si potraviny, v ktorých sa skĺbi kvalita s rozumnou cenou. Pre ľudí s aktívnym životným štýlom sú pritom dôležité zdroje bielkovín, ktoré v niektorých prípadoch nebývajú práve najlacnejšie.

V tomto prípade sa však pozrieme na tie zdroje, ktoré patria k cenovo najprijateľnejším, ak si prepočítame cenu na ich obsah bielkovín. Dostaneme potom skupinu nasledujúcich 15 jedál:

Arašidové maslo – už aj u nás sa začína v ponuke obchodov rozširovať a je pritom veľmi vhodným zdrojom bielkovín najmä do objemovky, keďže obsahuje aj viac kalórií. Na 100 gramov produktu pripadá zhruba 26 gramov bielkovín.

Článok pokračuje pod reklamou


Biele ryby – nie sú také drahé ako napríklad losos, no obsahujú veľa bielkovín – okolo 20-25 gramov na 100 gramov svojej váhy.

Cícer – je podceňovaný, no aj dostupný a lacný. 100 gramov cíceru pritom obsahuje okolo 7 gramov bielkovín.

Cottage cheese / tvaroh – tieto dva mliečne produkty sa pre vysoký obsah kazeínu hodia na obdobie pred spaním. Na 100 gramov mávajú 12 až 16 gramov bielkovín a nie sú drahé.

Grécky jogurt – hodí sa na raňajky, desiatu i olovrant. Na 100 gramov obsahuje 10 gramov bielkovín.

Kuracie prsia – v prehľade nesmú chýbať aj napriek zdražovaniu. V 100 gramoch kuracích pŕs nájdeme až 31 gramov bielkovín. Hodia sa do objemovky i rysovačky.

Mandle – na 100 gramov svojej hmotnosti obsahujú až 25 gramov bielkovín. Ľahko sa využívajú ako snack medzi jedlami.

Mlieko – ide o pohodlný zdroj bielkovín, ktorých v jednom deci plnotučného mlieka nájdeme až 3,2 gramu.

Slnečnicové semienka – obsahujú zdravé tuky i významný podiel bielkovín – až 21 gramov na 100 gramov svojej hmotnosti. Sú lacné a ľahko ich využijete medzi jedlami.

Strukoviny – sú jedným z najlepších rastlinných zdrojov bielkovín, keď ich 100-gramová porcia obsahuje 5,8 gramu. A patria aj medzi tie najlacnejšie zdroje.

Syr – syry vedia byť drahé, no nie všetky. A aj vzhľadom na vysoký obsah bielkovín sa niektoré oplatia. Ide pritom o kvalitný zdroj bielkovín.

Tofu – hoci je stálicou vegetariánskych diét, hodí sa aj ako výhodný zdroj bielkovín pre mäsožravcov. Môžete si ho pridať napríklad do šalátov. Poskytne vám až 16 gramov bielkovín na 100 gramov.

Tuniak v konzerve – pohodlnosť, pomerne nízka cena a vysoký obsah bielkovín. To je tuniak v konzerve, ktorého 100 gramov môže poskytnúť až takmer 30 gramov bielkovín.

Vajcia – nemôžu chýbať v strave poriadneho kulturistu . Dva stredne veľké vajcia vám poskytnú 10 gramov bielkovín.

Srvátkový proteín – vzhľadom na vysoký obsah bielkovín v jednej dávke sa oplatí investovať aj na doplnku výživy, ktorý sa hodí najmä na raňajky a obdobie po cvičení.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist