InstagramFacebookYoutube
Výživa

Ako si načasovať výživu pred a po tréningu?

14. novembra 2023
Ako si načasovať výživu pred a po tréningu?
Tí, čo sa už nejaký čas venujú cvičeniu poznajú význam výživy pred a po tréningu. Predtréningová a potréningová strava však nie je len o príjme správnych živín, ale aj o správnom načasovaní.

Ak chcete pozdvihnúť svoju snahu na vyššiu úroveň, či už sa snažíte nabrať svaly, zvýšiť silu alebo spáliť tuky, mali by ste venovať priestor optimalizácii svojej stravy. Ako na to?

Výživa pred tréningom

Základnou živinou pre budovanie svalov sú bielkoviny, ktoré by ste mali prijímať pravidelne počas celého priebehu dňa. Nie je však až také dôležité, kedy ich pred tréningom skonzumujete. Nie je ani rozhodujúce, či ich prijmete vo forme jedla alebo doplnku výživy.

Článok pokračuje pod reklamou


Sacharidy vám môžu pomôcť s výkonnosťou v tréningu a aj keď sa ich snažíte v diéte obmedzovať, v čase tréningu by ste mali urobiť výnimku. Do 60 minút pred tréningom by ste mali skonzumovať kvalitné sacharidy z ovocia, zeleniny, ovsených vločiek alebo celozrnných produktov. V rovnakom časovom okne môžete prijať aj tuky, ktoré podporia oxidáciu tukov počas prvej hodiny cvičenia.

Optimálne je teda hodinu alebo skoršie pred tréningom prijať vybalansované jedlo zložené z bielkovín, sacharidov aj tukov. 20-30 minút pred tréningom by ste mali vypiť aj pohár vody.

Výživa po tréningu

Dlho sa zaužívalo hovoriť o anabolickom okne, ktoré znamenalo, že by ste čo najskôr po cvičení mali jesť, aby sa živiny využili najefektívnejšie. na tomto prístupe nie je nič zlé, no aj v tomto prípade prišli medzičasom vedci na to, že to nie je až také dôležité. Predsa len však odporúčajú prijať aspoň 20 gramov bielkovín hneď po cvičení, aby sa zefektívnil proces regenerácie. Ideálnou voľbou na to je srvátkový proteín, ktorý sa vstrebáva rýchlo.

Pri cvičení sa vám vyčerpajú glykogénové zásoby, ktoré vám pomôžu doplniť sacharidy. Ak cvičíte skôr počas dňa, prijmite ich vo vyššom množstve, aby ste vedeli po vyčerpávajúcom tréningu ďalšej fungovať. Ak cvičíte večer, prijmite ich aspoň trochu, aby ste podporili regeneráciu. Tuky po cvičení neuškodia, ale nie sú potrebné. Potrebné je však doplniť tekutiny vodou.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist