InstagramFacebookYoutube
Výživa

Začiatočníci, týchto 7 chýb v strave nerobte

17. novembra 2023
Začiatočníci, týchto 7 chýb v strave nerobte
Či už chudnete alebo budujete svaly, zrejme viete, že veľmi dôležitým aspektom vašej snahy je výživa. Mali by ste sa naučiť základy, ktoré treba nasledovať, ale tiež aj spoznať veci, ktoré vašej snahe môžu škodiť.

Roger Lockridge z Muscle and Strength poukázal na sedem chýb, ktoré začiatočníci robia v strave celkom často. Tie sa dajú otočiť na rady, ktoré by ste mali dodržiavať:

Nepreháňajte to s dňom podvádzania – často si cvičenci zaraďujú do svojho kalendára deň podvádzania, v ktorom majú povolené konečne si dať pizzu, hamburger a zmrzlinu po niekoľkých dňoch striktnej diéty. Ak však chcete maximalizovať šance na úspech, nejedzte v tento deň pizzu, hamburger aj zmrzlinu naraz. Vyberte si jedno z toho. Nadbytok kalórií v jeden deň sa totiž môže prejaviť aj v ďalšie dni, takže môžete urobiť pomyselné dva kroky späť.

Článok pokračuje pod reklamou


Nedržte sa ako kliešť jednej diéty – je viacero prístupov k diéte, takže si urobte svoj prieskum a jednu si vyberte. Potom to však neberte tak, že je to pre vás jediná správna voľba. Ak sa jej držíte konzistentne a neprináša vám výsledky, možno by ste mali zvážiť iný prístup. Po pár týždňoch preto treba svoje pokroky zhodnotiť.

Rozlišujte druhy prijímaných kalórií – nie všetky kalórie sú rovnaké. Kalórie zo zdravého jedla sú pre vás cennejšie ako kalórie zo spracovaného nezdravého pokrmu. Napríklad ovsené vločky, ktoré si dáte na raňajky, môžu byť dobré aj horšie, ak do nich ešte popridávate v rôznej forme cukor.

Nepodceňujte vodu – voda nie je taká chutná, ako káva, čaj či iné ochutené nápoje, ale to neznamená, že jej príjem viete týmito nápojmi nahradiť. Sú tiež tekutinami, ale nie je to až také presné. Aspoň v nejakej miere vodu musíte prijímať. Osemdesiatkilová aktívna osoba potrebuje aspoň Väčšina aktívnych ľudí potrebuje prijať zhruba tri a pol litra vody denne. Viac vody prijímajte doobeda, postupne jej príjem zmenšujte, aby ste nemuseli v noci chodiť na záchod.

Nevynechávajte jedlá – aj keď máte hektický harmonogram, nevynechávajte jedlá. V niektorých prípadoch tomu nemôžete zabrániť, no vtedy sa najedzte hneď ako to bude možné. Vynechávanie jedál totiž ovplyvňuje regeneráciu a pokroky vo vašej snahe. Ako záložný plán by ste mali mať pripravenú aspoň proteínovú tyčinku alebo ešte lepšie proteínový nápoj.

Nemyslíte si, že to dokážete aj sami – vedomosti môžete načerpať aj z čítania, no je dôvod, prečo aj skúsení kulturisti majú svojich trénerov. Výživová poradca vám dokáže pomôcť nastaviť vhodnú stravu, osobný tréner zase ideálny cvičebný plán. Pomôcť môžu aj s motiváciou.

Neprestávajte sa učiť – je vo svete veľa jedál a veľa výskumov o výžive, pričom každý týždeň sa objavujú nové. Ak teda chcete byť v obraze, mali by ste byť neustále študentom. Vždy môžete nájsť rady, ako svoju stravu ešte vylepšiť. Učiť sa môžete aj z vlastných skúsenosti. Počúvaním svojho tela zistíte, na čo ako reaguje. Niektoré jedlá vám budú väčším prínosom ako iné.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist