InstagramFacebookYoutube
Výživa

Stredomorská diéta: Na akých základoch ju postaviť

28. novembra 2023
Stredomorská diéta: Na akých základoch ju postaviť
Ľudia v regióne Stredozemného mora sa typicky dožívajú vyššieho veku a bývajú zdravší. Vysvetľuje sa to spôsobom ich stravovania. A práve preto sa stala populárnou diétou tá stredomorská. Ak ju chcete využívať aj vy, pomôžeme vám, ako na to.

Stredomorská diéta je typom diéty, ktorá sa dá využívať dlhodobo. Nie je obmedzujúca a vie byť chutná. Napriek tomu je však postavená na jedlách, ktoré znižujú riziká obezity, cukrovky, srdcových chorôb, duševných porúch a podobne. Nemusíte pri nej nič vážiť ani počítať kalórie.

Ktoré jedlá sú teda pre ňu typické?

Článok pokračuje pod reklamou


Ovocie a zelenina

Ľudia s touto stravou jedávajú zeleninu minimálne štyrikrát denne a k tomu pridajú aj dve-tri porcie ovocia. To je pre mnohých ľudí stravujúcich sa západným spôsobom až nepredstaviteľné množstvo. Populárne sú najmä rajčiny, cuketa, brokolica, baklažán, cibuľa, zemiaky, pomaranče, jablká, bobuľovité ovocie, figy, broskyne a podobne. Nechýbajú ani hríby. Toto všetko vám poskytne veľkú dávku vitamínov a minerálov, ako aj vlákniny a antioxidantov.

Celozrnné produkty

Stredomorská diéte neignoruje ani obilniny. Väčšinou však ide o produkty celozrnné. Tie obsahujú viac vlákniny, ktorá znižuje riziko srdcových ochorení, rakoviny a predčasného úmrtia. Pomáha tiež udržovať štíhlu líniu.

Strukoviny

Pokiaľ ide o vlákninu, ďalším skvelým zdrojom sú strukoviny. Stredomorská diéta ich využíva pomerne často. Ide o rôzne druhy fazule, šošovicu, hrach či cícer. V priebehu týždňa mávajú viac ako tri pokrmy, ktoré ich obsahujú. Posilňujú zdravie a podporujú chudnutie.

Zdravé tuky

Stredomorská diéta sa nevyhýba ani tukom. Ľudia však uprednostňujú tie zdravé druhy, ktoré sú dôležité pre naše zdravie – znižujú riziko srdcových ochorení, rakoviny, vysokého tlaku, autoimunitnej choroby, zápalov a podobne. Denne by ste mali pridať zhruba štyri lyžice takýchto tukov. Najčastejšie ide o extra panenský olivový olej, no ich zdrojom sú aj avokádo a rôzne druhy orechov a semien.

Ryby

Zdravé tuky možno nájsť aj v rybách, ktoré tiež tvoria základ stredomorskej diéty. A nie sú to len ryby ako losos, makrely, sardinky či tuniak, ale aj morské plody, vrátane kreviet, krabov, chobotníc či ustríc. V priebehu týždňa tvoria v priemere tri pokrmy. Morské plody predlžujú život a zlepšujú jeho kvalitu – dlhšie vám bude slúžiť hlava.

Korenia a bylinky

Aj na maličkostiach záleží. V tomto druhu stravovania zohrávajú dôležitú úlohu aj koreniny (napr. čierne korenie, klinčeky, rasca, sušený cesnak) a bylinky (napr. bazalka, oregano, bobkový list, levanduľa, šalvia, tymian, rozmarín, mäta), ktoré dodávajú jedlám znamenitú chuť a zároveň majú prospešné účinky pre telo. Výber je pestrý.

Čo obmedziť a čomu sa vyhýbať?

Jedlá, ktoré tvoria základy stredomorskej diéty sme si už špecifikovali. Pozrime sa však teraz na to, čo by ste mali obmedziť. S mierou môžete konzumovať aj hydinu, vajcia, mliečne výrobky. Zároveň s mierou môžete piť aj červené víno – nie však viac ako pohár denne u žien a dva poháre u mužov.

V čo možno najväčšej miere by ste sa mali vyhýbať červenému mäsu, ktoré zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva, sladkostiam, ktoré pri nadmernom príjme vedú k priberaniu a celému radu ochorení, a vysoko spracovaným jedlám. Špecificky by ste mali obmedziť príjem alkoholu, slaniny, šunky, salámy, párok, klobás, bieleho pečiva, bielych cestových, bielej ryže, cukroviniek, sladených nápojov, rafinovaných olejov, syrečkov, mrazených pizz a jedál z fast foodov.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist