InstagramFacebookYoutube
Výživa

12 prekvapivých jedál, ktoré by vás mohli aj zabiť

15. decembra 2023
12 prekvapivých jedál, ktoré by vás mohli aj zabiť
V kuchyni je prekvapivo veľa nebezpečných vecí, ktoré by mohli byť hrozbou pre vaše zdravie i život. A patria medzi ne aj niektoré druhy jedál.

Hríby sú pokrmom, ktorý môže byť rizikový. To však prekvapí asi len málokoho. Nasledujúcich 12 jedál však bude pre väčšinu ľudí zrejme prekvapením:

Paradajky – listy obsahujú jed glykoalkaloid, ktorý vedie k žalúdočným problémom a veľkým kŕčom. Preto sa treba listom a stonke vyhýbať.

Článok pokračuje pod reklamou


Arašidy – ak máte na ne alergiu, môže to viesť k anafylaktickému šoku, ktorý môže spôsobiť zástavu dýchania i stratu vedomia.

Zemiaky – majú jedovaté listy a stonky. Aj samotná hľuza však môže byť smrteľne nebezpečná – preto sa nemôžu konzumovať zelené zemiaky.

Jadierka z rôznych druhov ovocia – otravu môžu spôsobiť aj kôstky z višní, čerešní, marhúľ, sliviek, broskýň a podobne, ako aj jadierka z jabĺk či hrušiek. V mimoriadnom prípade môže otrava skončiť kómou či smrťou.

Fazuľa – obličková fazuľa je pre zdravie prínosom, no ak sa pripraví nesprávne, môže viesť k vážnym tráviacim problémom. Preto je dôležité ju nechať namočenú vo vode aspoň šesť hodín, aby si odstránili lecitíny.

Tuniak – môže obsahovať veľa ortuti, preto sa jeho príjem neodporúča deťom a tehotným ženám. Opatrní treba byť najmä pri surových rybách.

Fazuľové klíčky – často sa konzumujú surové ako súčasť šalátov, no v takomto stave môžu obsahovať baktérie e.coli, listeria a salmonela, ktoré vedie narobiť v ľudskom tele veľké problémy.

Čili papričky – obsahujú kapsaicín, ktorý je vo veľmi veľkých množstvách rizikový, pretože môže spôsobiť obmedzenie dýchania.

Margarín – obsahuje veľa hydrogenizovaných tukov, ktoré zvyšujú riziko srdcovocievnych ochorení a rakoviny. Preto si treba dávať pozor na jeho dlhodobú nadmernú konzumáciu.

Surové mäso – asi nikoho neprekvapí, že surové mäso môže viesť k vážnym zdravotným problémov, ktoré môžu byť až život ohrozujúce. Platí to aj o surových vajciach. Dôvodom je potenciálny obsah salmonely.

Spracované mäso – slanina, šunka, saláma, klobása sú plné sodíka a dusičnanov, vďaka čomu sa zvyšuje riziko srdcovocievnych problémov a rakoviny hrubého čreva.

Listy rebarbory – ide o nenáročnú zeleninu, ale jej listy môžu spôsobiť problémy s dýchaním, zástavu, zlyhanie obličiek a v niektorých prípadoch aj smrť.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist