InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Ako poraziť popoludňajšiu únavu a nenarušiť si nočný spánok?

17. 3. 2024
Ako poraziť popoludňajšiu únavu a nenarušiť si nočný spánok?
Je popoludnie, neviete sa koncentrovať a zívate. Verte tomu, že nie ste jediným človekom, ktorého trápi popoludňajšia únava. Ako ju odvrátiť bez toho, aby sme si negatívne ovplyvnili nočný spánok?

Prvou voľbou väčšiny ľudí pri pocite únavy je príjem kofeínu prostredníctvom kávy, prípadne inou formou. Táto možnosť môže byť efektívna, no popoludní sa to už s príjmom kofeínu neodporúča preháňať, pretože môže skomplikovať zaspávanie. A kvalitný spánok je základom toho, aby ste fungovali optimálne v nasledujúci deň.

To, že je káva najčastejšou zbraňou proti únave, neznamená, že je jedinou. Existuje viacero ľahkých a efektívnych spôsobov, ako poraziť popoludňajšiu únavu:

Článok pokračuje pod reklamou


Pite veľa vody – jedným z dôvodov, prečo nás môže neskôr počas dňa postihnúť únava, je nedostatočný pitný režim, ktorý vedie k dehydratácii. Dehydratácia spôsobuje pokles energie a koncentrácie. Preto by ste mali dbať na to, aby ste pili dostatok vody. Najlepšie je, ak ju máte hneď po ruke – na pracovný stôl (alebo niekde blízko vás) si položte fľašu.

Rozhýbte sa – popoludnie je ideálny čas na to, aby ste sa postavili a rozhýbali. Zacvičte si, aby sa vám zvýšil srdcový tep a do tela vyplavili endorfíny, ktoré majú schopnosť zlepšiť náladu i zvýšiť energiu. Ak nie ste príliš na cvičenie, postačí beh alebo svižná chôdza.

Vyvetrajte sa pod slnkom – ak začínate pociťovať únavu, vyberte sa von. Okrem toho, že sa môžete rozhýbať obyčajnou prechádzkou, nadýchate sa čerstvého vzduchu a necháte sa vystaviť slnečnému žiareniu, ktoré stimuluje produkciu seronotínu. Vďaka nemu sa cítime prirodzene nabudení. Postačí na to pritom 10 až 15 minút pod slnkom.

Pustite si obľúbené piesne – ak sa nedokážete odhodlať k pobytu vonku alebo k cvičeniu, pohodlnou alternatívou je počúvanie obľúbenej hudby. Počas neho sa v tele produkuje dopamín, ktorý zvyšuje motiváciu aj energiu. Najlepšie je, keď je hudba v rýchlejšom tempe a ešte lepšie je, keď si počas pesničky zaspievate a zatancujete.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist