InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

5 tréningových tipov pre úspech žien pri cvičení

Autorka: Lucka  /   23. 3. 2024
5 tréningových tipov pre úspech žien pri cvičení
Pokiaľ máte za ambíciu vybudovať si krajšie a zdravšie telo, musíte si stanovovať ciele, ktoré sa nedosahujú ľahko. Pri cvičení to chce viac ako len konzistenciu a odhodlanie. Prinášame vám tréningové tipy, ktoré vám k vašim cieľom pomôžu.

Cvičenie, ktoré je súčasťou zdravého životného štýlu, nie je šprintom, ale behom na dlhú trať. Ak chcete napredovať, musíte sa uistiť, že veci robíte správne. Viacnásobná držiteľka titulu Figure Olympia, Nicole Wilkinsová, priniesla pre Fitness Rx päť tipov, ktoré vám k tomu pomôžu:

Nemýľte si aktivitu s intenzitou – uistite sa, že ste mentálne pripravené na začiatok tréningu. Aktivitou je len ukázanie sa v posilňovni a odcvičenie cvikov štýlom, aby sa nepovedalo. Intenzita je vtedy, ak do cvičenia dávate sto percent mysle, tela a duše pri každom opakovaní, každej sérii, každom cviku. Nerobte to len na oko.

Článok pokračuje pod reklamou


Veďte si denník a dávajte si výzvy – presne vedený zápisník vám garantuje, že budete robiť pokroky a budete motivované zlepšovať svoje výkony. Ak ste napríklad minulý týždeň urobili päť zhybov, snažte sa budúci týždeň urobiť šesť.

Vo všetkých tréningoch majte viackĺbové i izolované cviky – viackĺbové cviky precvičujú naraz viac svalov, izolované len jeden. Príkladom prvej skupiny cvikov sú drepy, kľuky, zhyby, výpady, tlaky, príťahy. Príkladom druhej bicepsové zdvihy, tricepsové extenzie, predkopávania či zakopávania.

Zamerajte sa na tempo, formu, rozsah pohybu a oddych medzi sériami – zrýchľovať svoje opakovania, oddychovať medzi sériami dlhšie ako je normálne a cvičiť len v obmedzenom rozsahu opakovania má svoje miesto pri posilňovaní, ale ak chcete takto cvičiť konzistentne, vaše výsledky budú stagnovať. Spomaľte tempo, majte pohyb pod kontrolou v celom rozsahu opakovania, majte vhodne dlhé pauzy, koncentrujte sa na činnosť svalov – ich naťahovanie a skracovanie.

Venujte sa kardiu, ale nevynechávajte posilňovanie – zvyčajne nie je pre ženy problémom venovať sa aeróbnym tréningom. Je to dobrý spôsob, ako budovať kondíciu, zlepšovať si srdcovocievne zdravie a podporiť spaľovanie tukov. Dôležité však je tiež venovať sa posilňovaniu. Nemusíte sa báť toho, že sa stanete príliš veľkými. Vďaka posilňovaniu v dĺžke 30 minút aspoň trikrát do týždňa budete silnejšie a krajšie, pričom prírastok svalov pomôže zvýšiť aj váš metabolizmus, a tým pádom budete aj ľahšie spaľovať tuky.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist