InstagramFacebookYoutube
Výživa

Ktoré druhy zeleniny sú tie najzdravšie?

29. 3. 2024
Ktoré druhy zeleniny sú tie najzdravšie?
Každý druh zeleniny je výživný, no niektoré obsahujú viac zdraviu prospešných látok ako ostatné. Ktorých 14 druhov zeleniny je v tomto smere tých najlepších? Identifikovala ich Racheal Ajmeraová z magazínu Healthline.

Špenát – poskytne vám niekoľko antioxidantov a je bohatý hlavne na vitamín K. Prospieva najmä vášmu srdcu a obmedzuje riziko ochorení.

Mrkva – je známa pre vysoký obsah beta karoténu, ktorý vaše telo premení na vitamín A. Zlepšuje zrak, ale znižuje aj riziko niektorých druhov rakoviny, vrátane rakoviny pľúc a kolorektálneho karcinómu.

Článok pokračuje pod reklamou


Brokolica – jej hlavnou prednosťou je obsah sulforafánu, ktorý pomáha chrániť telo pred rakovinou. Je tiež bohatým zdrojom vitamínov a minerálov.

Cesnak – pomáha znižovať hladiny triglyceridov a cholesterolu. Niektoré štúdie tiež naznačujú, že by mohol znižovať krvný cukor a predchádzať rakovine.

Ružičková kapusta – obsahuje kaempferol, ktorých chráni bunky pred oxidačným stresom a pomáha predchádzať rozvoju chronických ochorení. Je bohatá na vlákninu a iné esenciálne živiny.

Kel kučeravý – obsahuje veľa vitamínov A, C a K, ako aj antioxidantov a draslíka, vápnika či mede. Podporuje zdravú hladinu krvného cukru a cholesterolu.

Hrach – je bohatý na vlákninu, ktorá prospieva tráveniu. Nájdeme v ňom aj saponíny, ktoré by mohli mať protirakovinové účinky.

Mangold – je plný vitamínov a minerálov. Niektoré výskumy na zvieratách dokonca naznačujú, že by mohol znižovať prejavy cukrovky druhého typu.

Cvikla – je bohatá na niekoľko živín a odlišuje sa vysokým obsahom dusičnanov, ktoré vám môžu pomôcť s hladinou krvného cukru a športovou výkonnosťou.

Špargľa – je bohatá predovšetkým na folát, ktorý prechádza nepravidelnostiam nervovej trubice počas tehotenstva. Tiež by mohla znižovať oxidačný stres a predchádzať poškodeniu pečene a obličiek.

Červená kapusta – je plná vlákniny, vitamínu C a antokyanínov. Mohla by pomáhať s redukciou zlého cholesterolu, obmedzením priberania či redukciou oxidačného stresu.

Sladké zemiaky – sú známe pre vysoký obsah beta karoténov, ktoré môžu znižovať riziko rakoviny pľúc. Sladké zemiaky sa taktiež spájajú s reguláciou hladiny krvného cukru a cholesterolu.

Listový kel – je bohatý na vápnik, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v mnohých aspektoch nášho zdravia. Konzumácia takéhoto druhu zeleniny znižuje riziko rozvoja niektorých foriem rakoviny.

Karfiol – obsahuje niekoľko látok bojujúcich proti rakovine a slúži ako skvelé nízkotučné a nízkokalorické jedlo do diéty, ktoré môžete využiť ako alternatívu k ryži, zemiakom či múke.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist