InstagramFacebookYoutube
Motivácia

10 tipov, ktoré vám pomôžu k udržateľnému chudnutiu

7. 4. 2024
10 tipov, ktoré vám pomôžu k udržateľnému chudnutiu
Snažíte sa schudnúť, ale nedarí sa vám zbaviť tvrdohlavého podkožného tuku? Skúšate všetko možné a už vám dochádza trpezlivosť? Nebojte sa, nie ste v takejto situácii sami. Prinášame vám tipy, ktoré vám pomôžu k úspešnému a udržateľnému chudnutiu.

Pripravte sa na to mentálne – hovorí sa, že chudnutie je výsledkom diéty a cvičenia. V skutočnosti však o úspechu rozhoduje vaše mentálne nastavenie. Hneď na začiatku si musíte uvedomiť, že pôjde o dlhý proces, ktorý si vyžiada vašu trpezlivosť i disciplínu. Hodí sa preto poznať dôvod, prečo chcete schudnúť, pripomínať si ho a predstavovať si moment, keď už budete chudí podľa svojich predstáv.

Stanovte si reálne ciele – vyhnite sa prehnaným cieľom, ktorých dosiahnutie nie je vo vašich schopnostiach ani možnostiach. Stanujte si radšej menšie ciele na vhodné časové obdobie a po dosiahnutí si ich postupne zväčšujte.

Článok pokračuje pod reklamou


Pravidelne cvičte – základom udržateľného chudnutia je pravidelná fyzická aktivita. Samozrejmosťou je cvičenie – aeróbnej (kardio) aj anaeróbne (posilňovanie). Odporúčané je pridať k tomu aj nejaký šport a samozrejme, využívať chôdzu vždy, keď sa dá.

Konzumujte celé jedlá – postavte svoju stravu na ovocí, zelenine, strukovinách, celozrnných produktoch, rybách a netučných druhoch mäsa. Podstatné je prijímať dostatok vlákniny, bielkovín a aj zdravé tuky. To vám pomôže nasýtiť sa na dlhšie, znížiť riziko straty svalov a udržať metabolizmus rýchly.

Dajte si pozor na porcie – keď chcete chudnúť, jedzte toho menej, ale častejšie – asi každé dve až tri hodiny. Ak nedokážete sami od seba udržať pod kontrolou porcie, pomôžu vám menšie riady, ktoré vás opticky oklamú.

Obmedzte sacharidy – aby ste chudli, musíte prijímať menej kalórií, ako ich spálite. Základom je obmedzenie sacharidov, ktoré sú kalorické. Úplne ich ignorovať nemôžete, ale nízkosacharidová diéta vám pomôže s chudnutím i redukovaním chute do jedla.

Pite veľa vody – aby ste zvýšili pocit nasýtenie, mali by ste piť dostatok vody. Tá je dôležitá aj pre vaše celkové blaho. Bez dostatku vody nie je efektívny ani proces spaľovania tukov. Zvyšovať jej príjem je potrebné, ak je teplo alebo ste fyzicky aktívnejší.

Dostatočne spite – ak nebudete mať dostatočne dlhý a kvalitný spánok, rozhodia sa vám hormóny a budete nie len unavení, ale aj hladní. A to nie je dobré pre váš tréning ani diétu.

Vyhýbajte sa stresu – stres spôsobuje vyplavovanie hormónov, ktoré podporujú rozklad svalov a hromadenie tukov. Zároveň vám uberá z koncentrácie, čo negatívne ovplyvní vaše cvičenie. Skúste dychové cvičenie či meditáciu,

Vyhľadajte podporu – chudnutie môže byť pre mnohých ľudí príliš veľká záťaž. Ak máte pocit, že by sa vám hodila pomoc, neváhajte a vyhľadajte niekoho, kto vám pomôže, kto vás podporí. Môže ísť o osobného trénera, výživového poradcu či dobrého priateľa.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist