InstagramFacebookYoutube
Tréning

Čo vám pomôže rozhodnúť sa pri výbere tréningového splitu?

8. 4. 2024
Čo vám pomôže rozhodnúť sa pri výbere tréningového splitu?
Tréningový split vám umožňuje trénovať efektívne celé telo počas určitého obdobia, pretože sa jednotlivé svalové partie rozdelia do oddelených tréningových jednotiek. Splitov poznáme niekoľko. Ako si vybrať ten správny?

Ak nechcete trénovať celé telo trikrát do týždňa, musíte sa rozhodnúť, ktorý tréningový split si vyberiete. Môžete si telo rozdeliť na hornú a dolnú časť tela, cvičiť zvlášť ťahové cviky a tlakové, prípadne cvičiť každú partiu raz týždenne v rámci samostatného dňa. Ak si chcete vybrať, ktorý split bude pre vás ten najvhodnejší, musíte zvážiť niekoľko kľúčových faktorov.

Tréningové ciele

Predtým, ako si zvolíte konkrétny tréningový split, musíte vedieť, aký cieľ chcete s cvičením dosiahnuť – je to budovanie svalov, sily alebo podpora chudnutia? Ak chcete napríklad budovať svaly, budete preferovať väčší tréningový objem ako pri budovaní svalov, kedy bude dôležité dopriať telu aj viac priestoru na regeneráciu.

Článok pokračuje pod reklamou


Tréningové skúsenosti

Veľmi dôležité pri rozhodovaní je aj to, aké skúsenosti s cvičením už máte. Začiatočník by mal uprednostniť tréning celého tela, prípadne jeden zo základných splitov, pri ktorých precvičí každú partiu dvakrát do týždňa s menšou intenzitou a menším tréningovým objemom. Skúsenejší zase potrebujú svaly zaťažiť väčším počtom cvikov a sérií, takže budú potrebovať špecializovanejšie splity.

Schopnosť regenerácie

Pre pokroky je dôležitá stimulácia počas tréningu a ešte dôležitejšie regenerácie medzi tréningami. Čím ste starší, tým viac času na zotavenie potrebujete. A tomu treba prispôsobiť aj tréningový rozpis. Zároveň, každý človek je iný, a tak vám môže zotavenie trvať viac času, ako niekomu inému.

Slabiny

Pri voľbe tréningového splitu musíte myslieť aj na slabiny, na ktorých chcete popracovať. Tie totiž musíte uprednostňovať, pretože si zaslúžia viac pozornosti. To platí aj v prípade, ak chcete vyrovnávať svalovú nerovnováhu vášho tela. V tom prípade sa viac hodia splity, ktoré vám umožnia sa lepšie špecializovať na dané svalovú skupiny.

Váš harmonogram

Chcete si vybrať tréningový split, ktorého sa budete držať pomerne dlhodobo. Preto musíte myslieť aj na to, či vám to váš harmonogram dovolí. Nevyberajte si split tak, aby hrozilo, že budete často tréningy vynechávať. Ak vám to neumožňuje čas, cvičte radšej celé telo trikrát do týždňa. Ak máte k dispozícii o niečo viac času, môžete zvoliť split vršok/spodok alebo tlaky/ťahy/nohy. Ak máte k dispozícii času požehnane, môžete voliť aj päťdňové splity, pri ktorých každý deň precvičíte inú svalovú partiu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist