InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Chopte sa činky: Prečo by sa mala každá žena venovať posilňovaniu?

Autorka: Lucka  /   13. 4. 2024
Chopte sa činky: Prečo by sa mala každá žena venovať posilňovaniu?
Už sú preč časy, kedy bolo posilňovanie brané len za doménu mužov. Cvičenie s činkami a strojmi sa spopularizovalo aj u žien, ktoré sa už viac neboja toho, že sa z nich stanú svalnaté mužatky. Pre jeho prínosy by malo byť posilňovanie súčasťou života každej ženy, a to bez ohľadu na vek.

Pre dievčatá by malo byť posilňovanie samozrejmé

Vedci našli spojenie medzi silou a športovou výkonnosťou u mladých dievčat vo veku 14 rokov. Ak sa teda v mladosti venujete nejakému športu, posilňovanie vám pomôže zlepšiť výsledky bez ohľadu na šport, ktorému sa venujete. Silnejšie dievčatá bežia rýchlejšie, skáču vyššie a ďalej.

Dôležité je cvičiť s odporom v mladosti aj preto, že deti, ktoré sú silnejšie v mladom veku, zostanú silnejšie aj v dospelosti a budú mať nižšie riziko zranení. Netreba sa pritom báť toho, že by posilňovanie v mladom veku viedlo k strate pružnosti, zmohutneniu či pozastavenia rastu. Tieto obavy boli už opakovane vyvrátené. Samozrejme, v mladosti je dôležité naučiť sa cvičiť technicky správne. Povedie to k rýchlejšiemu napredovaniu i zníženiu rizika poranenia.

Článok pokračuje pod reklamou


Posilňovania sa netreba vzdať ani v dospelosti

Ako dievčatá vyrastú, začnú sa posilňovaniu vyhýbať s presvedčením, že z nich urobí príliš svalnaté osoby. Nemusia sa toho však vôbec obávať, pretože nemajú dostatočné množstvo testosterónu a iných hormónov, aby budovali svalovú hmotu tak rýchlo a do takej miery ako muži. Aj keby sa stali robustnými, veľké svaly sa dajú zmenšiť úpravami tréningov či stravy.

Ak však chcete byť lepšími športovkyňami a odolnejšími ženami v bežnom živote, poriadny silový tréning vám k tomu pomôže. Nemali by ste ani rozmýšľať nad tým, či sa vám venovanie času posilňovaniu vyplatí.

Posilňovanie je cenné aj pre ženy v pokročilom veku

Aj ak už ste v pokročilejšom veku, nemali by ste zanevrieť na posilňovanie, aj keď už možno nezdvihnete toľko váhy ako v mladšom veku. Silový tréning v akejkoľvek forme vám umožní fungovať aj v bežnom živote s väčšou ľahkosťou, ako keby ste sa mu nevenovali vôbec. Zníži sa riziko zranenia z pádu, ktoré sa v staršom veku vyskytujú častejšie. Taktiež spomalíte rednutie kostí, a tak budete mať nižšie riziko zlomenín či osteoporózy.

zdroj: Stack


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist