InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

10 minút a doma: Tréning celého tela bez využitia náčinia

Autorka: Lucka  /   20. 4. 2024
10 minút a doma: Tréning celého tela bez využitia náčinia
Nemáte veľa času na cvičenie, ale nechceli by ste sa tréningu úplne vzdať? Potom máme pre vás dobrú správu – je tu efektívny tréning celého tela, ktorý zvládnete odcvičiť za desať minút. Ďalšie plus? Nepotrebujete naň žiadne náčinie, a tak ho absolvujete aj doma či na ceste.

Tento tréning síce uvádzame ako tréning bez náčinia, no ak máte k dispozícii jednoručné činky, pomôžu vám zvýšiť jeho intenzitu, ak si to vaša kondičná úroveň vyžaduje. V tom prípade môžete tento tréning využívať aj dlhšie. Ak ste na vyššej kondičnej úrovni, využiť ho môžete aspoň ako rezervné riešenie, aby ste aspoň nejaký tréning v hektický deň absolvovali. Aj pre vás však môže byť výzvou.

Základom každého krátkeho tréningu je maximalizácia intenzity. V tomto prípade je to riešené formou vysoko intenzívneho intervalového cvičenia, pri ktorom striedate krátke časové úseky cvičenia vo vysokom nasadení s krátkymi intervalmi oddychu, konkrétne striedajte 45 sekúnd cvičenia s 15 sekundami oddychu. Intenzita by však nemala byť na úkor techniky.

Článok pokračuje pod reklamou


Svojím spôsobom ide aj o kruhový tréning, keďže sa vykonáva jedna séria jedného cviku a potom sa prechádza na ďalší. Takto prejdete všetkými cvikmi a ak potrebujete, dajte si po poslednom minútu pauzu. Následne celý okruh cvikov zopakujte ešte raz. Dokopy budete cvičiť 10-11 minút v závislosti od dĺžky spomínanej pauzy.

A akými cvikmi si prejdete?

Na začiatku to budú drepy, ktorými precvičíte nohy a sedacie svaly. Zvýšiť srdcový tep, precvičiť celé telo a najmä jeho stred vám pomôže horolezec (mountain climber). Ako tretí cvik prichádza panvový most, ktorým posilníte sedacie svaly, hamstringy a spodnú časť chrbta. Z neho prejdete na bočnú dosku (side plank) s vytáčaním, ktorá posilní najmä brucho, chrbát a ramená. Pri prvom kole ju cvičte na jednej strane, pri druhom na druhej. Na záver príde medvedia chôdza vpred a vzad (bear crawl), ktorou precvičíte stred tela, ramená, nohy, hrudník i chrbát.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist