InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Najlepšie doplnky výživy, ktoré pomôžu ženám budovať svaly

19. októbra 2019
Najlepšie doplnky výživy, ktoré pomôžu ženám budovať svaly
Doplnky výživy zamerané na budovanie svalovej hmoty sa zdajú byť doménou mužov. Aj ženy však v posledných rokoch objavili krásu proteínov. Navyše, dá sa s nimi experimentovať a robiť si rôzne nápoje či pokrmy.

V tomto článku neobídeme ani proteíny, ale prinesieme si aj ďalšie doplnky výživy, ktorých by sa nemuseli báť ženy, ktoré našli záľubu v budovaní svalov. Je zrejmé, že zázraky neprinesú, ale vašu snahu podporia najmä nasledujúce druhy:

1. Proteín
Ak by ste si mali vybrať len jeden doplnok výživy, uistite sa, že pôjde o proteín. Po tréningu je najlepší srvátkový, ktorý v prípade potreby môžete využiť aj ako náhradu jedla. Na to sú však vhodné aj iné proteíny, ako napríklad sójový, konopný alebo kazeínový, ktorý sa najviac hodí na obdobie pred spaním. Proteíny sú kriticky dôležité, pretože telu dodávajú bielkoviny potrebné na regeneráciu a svalový rast. Po tréningu sa môže proteín doplniť o jednoduché cukry (s vysokým glykemickým indexom), ktoré zvýšia hladinu krvného cukru a inzulínu, vďaka čomu proces svalovej regenerácie ešte zefektívnia.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Kreatín
Ďalší rokmi overení doplnok výživy je keratín, ktorého sa nemusia báť ani ženy. Podporuje silu a anaeróbnu vytrvalosť. Preto dokážeme dvíhať väčšie záťaže a urobiť viac opakovaní. Základný keratín monohydrát v sebe spája výborný pomer výkonu k cene. Existujú aj modernejšie formy kreatínu, ale vzhľadom na ich vyššiu cenu nie je ich pridaná hodnota taká atraktívna.

3. Beta-alanín
Ide o neesenciálnu aminokyselinu, ktoré zvyšuje koncentráciu svalového karnosínu a odďaľuje svalovú únavu. Umožní nám to teda trénovať dlhšie a intenzívnejšie, čo nie je na škodu, ak chceme z tréningu vyťažiť maximum.

4. Predtréningové suplementy
Aby ste podali čo najlepší tréning, musíte byť plné energie a koncentrácie. K tomu vám dopomôže aj jednoduchý kofeín, ktorý sa dá mimo suplementov získať aj z kávy. Predtréningové doplnky výživy však môžu byť prospešné aj pre zlepšenie krvného obehu, vďaka čomu okrem vyššej pracovnej kapacity získame do svalov viac živín potrebných na ich regeneráciu. Takéto suplementy obsahujú nitráty, ktoré sa v lete menia na oxid dusnatý. Podobné účinky majú aj arginín a citrulín.

5. Horčík
Aby vaše telo fungovalo optimálne, mali by ste mu dodávať dostatočnú dávku vitamínov a minerálov. Ak aj máte vhodnú diétu, mohli by ste predsa len zvážiť jeden doplnok výživy – magnézium, resp. horčík. Tento minerál väčšine ľudí v dostatočnej miere chýba, pričom okrem zdravotných účinkov podporuje aj okysličovanie svalov počas intenzívneho cvičenia, tým pádom zefektívňuje samotný tréning.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist