InstagramFacebookYoutube
Tréning

Päť dôvodov, prečo je pre vás lepší tréning celého tela ako split

21. októbra 2019
Päť dôvodov, prečo je pre vás lepší tréning celého tela ako split
Tréningové splity sú populárne medzi súťažnými kulturistami i kondičnými cvičencami. Rozdeliť si telo na svalové partie a každej venovať svoj vlastný deň môže vyzerať ako dobrý nápad, ale pre väčšinu cvičencov by stále mohla byť užitočnejšia voľba tréningu celého tela. Prečo?

Rozdelenie svalových partií do vlastných dní vám poskytne dobrý počiatočný impulz pre svalový rast, ale pokročilých a časovo vyťažených cvičencov by si mohol viac získať tréning celého tela. Toto je päť hlavných dôvodov:

1. Vyššia tréningová frekvencia
Tréningový split vám neposkytne dostatočnú tréningovú frekvenciu. Niekto vďaka nemu precvičí danú svalovú partiu len raz týždenne a bežným maximom je dvojnásobné zaťaženie svalovej partie. Pri tréningu celého tela však môžete za jeden týždeň precvičiť svalovú partiu tri až štyrikrát, čo je pre kondičných cvičencov prospešnejšie.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Split je menej efektívny pre bežných cvičencov
Ako už sme naznačili, tréningové splity môžu byť vhodné pre súťažných kulturistov, ktorí si vedia na ne vyhradiť čas a ktorí si vedia svoj režim doplniť o zdraviu rizikové steroidy. Bežný človek však bude profitovať z toho, ak bude cvičiť pravidelne. A tréning celého tela bežným ľuďom umožňuje pravidelné cvičenie zaradiť do života ľahšie.

3. Ľahšie sa prekonáva stagnácia
Telo je veľmi prispôsobivé a zvyká si aj na tréningovú záťaž, vďaka čomu prichádza u cvičencov k stagnácii. Pri tréningovom splite sa prekonáva o trochu ťažšie, ako pri tréningu celého tela, pri ktorom vám stačí upraviť pár premenných. U tréningového splitu je často potrebné pomeniť jednotlivé tréningy pomerne výrazne.

4. Tréning celého tela je praktickejší pre vyťažených ľudí
Ak ste nútení presunúť kvôli nejakej povinnosti tréning o deň neskôr, nič hrozné sa pri filozofii precvičovania celého tela nestane. Pri tréningovom splite už by ste však mali problém s jeho ďalšou skladbou. Pri vynechávaní tréningu hrozí, že svalovú partiu zanedbáte. Pri tréningu celého tela máte stále šancu ju precvičiť so všetkými ostatnými o deň alebo dva neskôr, čo vám stále môže poskytnúť aspoň dva tréningy týždenne.

5. Pri splite máte menej príležitostí na zlepšenie techniky
Čím viac tréningov s danými cvikmi absolvujete, tým viac šancí budete mať na zdokonaľovanie ich formy. A jedno vám povieme – o vašich pokrokov nerozhoduje len váha na činkách, ale váha na činkách podmienená správnou technikou. A ktorým prístupom budete mať viac šancí naučiť si svoje telo na správne prevedenie cviku – jedným tréningom alebo troma tréningami týždenne?


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist