InstagramFacebookYoutube
Tréning

Je váš tréning monotónny? Urobte tieto veci

05. decembra 2019
Je váš tréning monotónny? Urobte tieto veci
Tréningová rutina sa ľahko dokáže stať skutočnou rutinou. Takou, pri ktorej vás jej monotónnosť už unavuje. Ako sa vyrovnať so situáciou, keď sa už na tréning netešíte, pretože vás už nudí?

Pre začiatočníka je akékoľvek cvičenie vzrušujúce, ale časom to nadšenie opadne. Skúsení cvičenci zase prechádzajú obdobím entuziazmu z nového tréningu, ale po čase sa aj u nich prejaví vplyv monotónnosti, hoci ju vedia lepšie očakávať.

Ak sa chcete z takéhoto obdobia dostať, potom skúste urobiť tieto veci:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Zmeňte prestávky medzi sériami – ak mávate medzi sériami 60-sekundové prestávky, skúste si ich natiahnuť na 2 minúty. Naopak, ak oddychujete 2-3 minúty, skráťte si prestávky na minútu.

2. Skúste si stanovovať iné tempo opakovaní – ak cvičíte bez pevne daného tempa opakovaní, zaveďte si ho. Už aj to vám trochu pomôže. Zároveň, ak nejaké tempo používate dlho, tiež by ste ho mohli zmeniť.

3. Rozdeľte si telo inak – niekedy pomôže až úplne nový tréningový program. Taký, ktorý nebude počítať s rozdelením tela na partie, ktoré cvičíte dokopy roky. Skúste spojiť do jedného tréningu svaly, ktoré ste spolu ešte necvičili alebo tomu bolo už dávno.

4. Obmeňte počty opakovaní – podstata tejto zmeny je jednoduchá – ak cvičíte s nižším počtom opakovaní, skúste to otočiť a cvičte s vyšším počtom. Nemenia sa pritom len opakovania, ale aj záťaž a do akcie sa dostávajú iné svalové vlákna. Tréning teda môžete zachovať rovnaký, len raz za pár týždňov obmeňte počty opakovaní.

5. Zmeňte poradie vykonávania cvikov – zmena poradia vám dá úplne nový impulz nie len po mentálnej stránke. Telo bude z toho úplne v šoku, čo potrebuje, aby dostalo nový impulz pre svalový rast. Pokojne môžete svoj tréning začať aj izolovaným cvikom, ak ho vždy robíte ako posledný.

6. Vymeňte niektoré cviky – veľmi jednoduchá zmena je, ak v tréningu napríklad vymeníte jeden cvik na určitú svalovú partiu za iný cvik na tú istú svalovú partiu. Aj telo dostane nový impulz a bude sa musieť situácii prispôsobiť.

7. Pridajte si do tréningu špeciálnu techniku – monotónnosť aj stagnáciu vám pomôžu prekonať supersérie, zhadzované série, technika „rest-pause“, gigantické série, cvičenie do absolútneho zlyhania, polovičné opakovania po plných a podobne.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist