InstagramFacebookYoutube
Suplementy

V akom pomere by ste mali prijímať proteíny so sacharidmi?

12. februára 2020
V akom pomere by ste mali prijímať proteíny so sacharidmi?
Keď si chcete svoju tréningovú snahu podporiť doplnkami výživy a je vaším cieľom naberanie svalovej hmoty či sily, často siahnete pod gaineri alebo srvátkovom proteíne. Je to logické – práve bielkoviny a jednoduché sacharidy sú po docvičení vítané.

Ak ich chcete skĺbiť do efektívnej suplementácie, mali by ste v prvom rade vedieť, v akom pomere by ste ich mali kombinovať. Odpoveď sa snažili nájsť vedci z Univerzity v Oklahome.

Posilňovanie je pre telo náročná činnosť a ak nebudete opatrní, môžete mať nízku hladinu glykogénu, čo významne môže znížiť schopnosť tela budovať silu a svaly. Hoci sa ich mnohí boja, sacharidy zohrávajú kľúčovú úlohu pri budovaní svalov – dodávajú telu potrebnú energiu a sú dôležité aj pre regeneráciu.

Článok pokračuje pod reklamou


Hoci sacharidy a bielkoviny zohrávajú pri budovaní svalov odlišné úlohy, ich spoločný príjem vedie k efektívnejším svalovým prírastkom. Či ide o príjem pred alebo po tréningu, spoločne sú efektívnejšie, ako keby ste prijímali len sacharidy alebo len proteíny.

Samozrejme, každý jedinec má svoje vlastné potreby. Niekto nie je taký aktívny a potrebuje prijať menej sacharidov. Niekto je zase aktívnejší a potrebuje ich viac. Tiež môžete mať odlišný typ postavy.

Za optimálny pomer sacharidov k proteínov možno považovať vo všeobecnosti 2:1. Ak potrebujete zvýšiť svoj celkový príjem sacharidov za deň, môžete tento pomer zvýšiť na 3:1. A ak robíte veľmi dlhý, vytrvalostný tréning, mohol by byť nevyhnutný aj pomer vyšší, napríklad 4:1.

Okrem toho je dôležité, aby ste proteíny získavali z dobrého zdroja. Mal by to byť kvalitný srvátkový proteín, ktorý sa vstrebáva najrýchlejšie. Je len dobré, ak obsahuje aj dostatočné množstvo esenciálnych aminokyselín a BCAA.

Sacharidy by zase mali byť (nie nevyhnutne) z viacerých zdrojov – preto aj v gaineroch nájdeme viacero druhov. Typicky ide o glukózu, fruktózu, maltodextrín či sacharózu. Nikomu neublíži, ak váš potréningový doplnok výživy bude obsahovať aj tráviace enzýmy – tie vstrebávanie proteínov a sacharidov ešte viac urýchľujú.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist