InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Ako doviesť svoje deti k cvičeniu? Týchto 7 tipov vám pomôže

17. októbra 2020
Ako doviesť svoje deti k cvičeniu? Týchto 7 tipov vám pomôže
Aj deti potrebujú pohyb k tomu, aby žili zdravý život. V tejto dobe im pritom čoraz viac pohyb chýba, pretože viac času trávia doma za počítačmi, tabletmi alebo inteligentnými mobilmi. Možno ste si pomysleli, že riešením môže byť cielené cvičenie. A máte pravdu. Ako však k nemu svoje deti doviesť?

Už sme v minulosti písali o tom, že fyzicky aktívnejšie deti majú lepšie vyhliadky do života a že cvičením v mladom veku si budujú zvyk, ktorý im v dospelosti pomôže udržovať si aspoň v nejakej miere zdravý životný štýl.

V prvom rade je treba skonštatovať, že pri cvičení s deťmi musíte brať do úvahy ich vek a fyzické schopnosti. Nemali by ste ich presiľovať a dbať na to, aby ste vyberali bezpečné cviky, ktoré zbytočne nezvýšia riziko zranenia. No a teraz tie tipy, ktoré vám pomôžu doviesť ich k cvičeniu:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Buďte im vzorom – najlepším príkladom pre vaše deti budete vy, preto buďte aktívni aj vy. Venujte sa športom, pravidelne cvičte, ukazujte deťom prínosy, ktoré z toho máte nech vedia, aké dôležité je cvičenie pre zdravie a život.

2. Zapojte do toho všetkých – deti sú radi, ak sa s nimi môžu rodičia hrať. Prečo si teda spolu nezacvičiť? Urobte z toho kolektívnu záležitosť. Cvičte spolu, športujte spolu, chodievajte na prechádzky. A môžete si urobiť aj internú súťaž, pri ktorej víťaz získa nejakú cenu.

3. Využívajte fyzickú aktivitu každý deň – podporíte tým nie len kondíciu a zdravie svojich detí, ale aj zvýšite ich ochotu ísť cvičiť. Do školy treba chodiť pešo alebo na bicykli, výťah nahradiť schodmi, na nákup ísť pešo a podobne.

4. Nájdite im vhodný šport – správne vybraný šport bude vaše deti tešiť a nebudú ho vnímať ako cvičenie, ale skôr zábavu. Ak vás baví hokej, ale syna nie, nenúťte ho do neho. Podporujte ho v tom, čo ho baví.

5. Urobte z cvičenia zvyk – naplánujte si tréningy dopredu a majte na ne vyhradené rovnaké dni a časové obdobie. Vďaka tomu už budú deti vedieť, čo ich čaká. Postupným opakovaním si vytvoria zvyk.

6. Netlačte na pílu – podobne ako s tým športom, ak sa dieťa niektorému cviku bráni, netlačte naň. Nech sa syn alebo dcéra rozhodnú sami. Ak sa niektorého cviku napríklad boja, skúste ich osmeľovať priebežne ľahšími alternatívami alebo postupnými krokmi.

7. Konzultujte cvičenie s doktorom – ešte predtým, ako so svojim deťmi začnete cvičiť, by ste toto rozhodnutie mali konzultovať s ich doktorom. Ten vie totiž, v akom zdravotnom stave vaše deti sú a aké sú ich možnosti a hranice.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist