InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Cítite počas intenzívneho cvičenia krv? Je to dôvod na starosti?

13. 1. 2023
Cítite počas intenzívneho cvičenia krv? Je to dôvod na starosti?
Vysoko intenzívne intervalové cvičenie je emocionálna i fyzická horská dráha, ktorá môže privodiť aj zvláštne reakcie tela. Napríklad, môžete v ústach cítiť kovovú chuť krvi. Je to znak toho, že sa s vami stalo niečo zlé?

Toto otázkou sa zaoberal Stuart Marsh, ktorý sa obrátil na akreditovaného fyziológa Bradena Mitchella. Ten pre 9Honey uviedol, že cvičenci majú byť pokojní. Dôvod na obavy mať nemusia, hoci dôvody tohto stavu nie sú známe.

„S určitosťou nevieme, prečo sa to jede. Mnoho ľudí to zažije pri niektorých formách vysoko intenzívneho tréningu, ale nemožno to označovať až za tak bežnú vec,“ poznamenal Mitchell. „Táto kovová chuť prichádza zo železa, ktoré obsahujú červené krvinky. Ľudia ho môžu cítiť bez toho, aby mali sliny zafarbené do ružova či červena.“

Článok pokračuje pod reklamou


„Ak máte dobré zdravie, ste pravidelne fyzicky aktívni a nestáva sa to zakaždým, potom by ste tým nemali byť znepokojení. Ak sa to však stane pravidelne sa opakujúcou záležitosťou, mohlo by ísť o príčinu, ktorú by mal prešetriť zdravotnícky profesionál.“

Existujú dve teórie, prečo by ste pri intenzívnom cvičení mohli cítiť chuť krvi bez toho, aby boli príčinou vážnejšie zdravotné problémy.

1. Kombinácia chladného vzduchu a zápalu

Keď začneme pri intenzívnom cvičení dýchať namiesto nosom ústami, do pľúc dostávame viac kyslíka, čo je želané. Nestihne sa však zohriať, čo môže spôsobiť podráždenie pľúc. To je ešte horšie, ak ste v chladnejšom a suchom prostredí. Vtedy môže dochádzať aj k zápalom, čo môže vysvetľovať aj to, prečo po cvičení v chladnom prostredí cítime ťažobu na hrudníku. Môže dochádzať aj k mini trhlinám na výstelke dýchacích ciest. Do nich sa tak dostane maličké množstvo krvi.

2. Tlak vzduchu

Druhou teóriou je, že keď cvičíte vysoko intenzívny intervalový tréning s intervalmi na úrovni minimálne 95 percent maximálneho srdcového tepu, zvyšuje sa tlak vzduchu, ktorý prúdi dýchacími cestami až do alveol. Je taký veľký, že v nich môžu prasknúť červené krvinky, čím sa do dýchacích ciest dostanú drobné čiastočky krvi.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist