InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Strava rastlinného pôvodu znižuje riziko rakoviny prostaty

10. 2. 2023
Strava rastlinného pôvodu znižuje riziko rakoviny prostaty
Rakovina prostaty je druhou najrozšírenejšou rakovinou u mužov po rakovine kože. Podľa vedeckých štúdií je možné riziko jej agresívnej formy znížiť úpravou stravovacích návykov. Ukazuje sa, že by mužom mohlo prospieť väčšie zastúpenie jedál rastlinného pôvodu.

Štúdia Stacy Loebovej a kolektívu z roku 2021 zahrnula údaje od 47 239 mužov vo veku nad 28 rokov. Každé štyri roky subjekty vypĺňali dotazník, aby sa monitorovali ich stravovacie návyky. Na základe toho sa zistilo, že viac rastlinnej stravy možno spojiť s nižším rizikom pokročilej a smrteľnej rakoviny prostaty u mužov vo veku 65 a menej rokov.

U mužov starších ako 65 rokov sa to nezistilo. U mladších mužov mali tí, čo jedli viac jedál rastlinného pôvodu, až o viac ako tretinu nižšie riziko tohto zákerného ochorenia.

Článok pokračuje pod reklamou


Prečo je rastlinná strava prínosnejšia?

Takáto rastlinná diéta, ktorá zahŕňa rôzne druhy ovocia, zeleniny, celozrnných produktov, orechov či semien nemusí zahŕňa živočíšne pokrmy, ale môže v obmedzenom množstve.

Prínosná je preto, že väčšina konzumovaných jedál obsahuje látky, ktoré bojujú s rakovinou, ako sú vláknina, vitamíny, minerály a fytochemikálie, ako karotenoidy, lykopén, indol či flavonoly.

Vláknina pritom môže znižovať hladinu hormónov, ktoré sú zapojené v progresii rakoviny prostaty. Tiež odstraňuje z tela toxíny a udržuje tráviaci systém zdravý. Dennej by sme jej mali prijať aspoň 25 gramov.

Zvyšujú riziko rakoviny prostaty mliečne produkty?

Existuje obmedzené množstvo štúdií, ktoré hovoria, že diéta bohatá na mliečne výrobky by mohla zvyšovať riziko rakoviny prostaty. Novšie štúdie však prinášajú protichodné výsledky vplyvu mlieka a vápnika na rakovinu prostaty.

V roku 2020 odborníci zrealizovali systematické posúdenie prepojenia mlieka a rakoviny prostaty, výsledkom ktorého nevznikli žiadne formálne odporúčania na obmedzenie príjmu mliečnych produktov u ľudí s rizikom rozvoja rakoviny prostaty.

Ako pridať do stravy viac rastlinných jedál?

Konzumácia väčšieho počtu potravín rastlinného pôvodu je lepšia bez ohľadu na to, či sa živočíšnym produktom vyhnete úplne alebo ich príjem obmedzíte. Vedci za príklad vhodnej stravy ukazujú na stredomorskú diétu.

Ľudia v nej neignorujú mäso, ryby, vajcia, syry a iné mliečne výrobky, ale koncentrujú sa vo väčšej miere na konzumáciu ovocia a zeleniny, orechov, semien a celozrnných produktov. Ovocie a zelenina nám pritom ponúkajú širokú škálu druhov, takže nemôže byť problém vybrať si také, ktoré vám budú nakoniec aj chutiť.

zdroj: verywellfit


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist