InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Prečo ste neustále hladní? Môžu za to aj tieto zdravotné dôvody

19. 5. 2023
Prečo ste neustále hladní? Môžu za to aj tieto zdravotné dôvody
Poprednými dôvodmi toho, že vás prepadne hlad, sú nesprávne stravovacie návyky alebo emocionálna nerovnováha. Príčin neutíchajúceho hladu však môže byť niekoľko aj z radov zdravotných. Pozrime sa na desať z nich.

Depresia – ľudia s depresiou a úzkosťou využívajú jedlo ako obranný mechanizmus voči svojím emóciám. Podporujú si tým hladinu serotonínu, ktorú majú tieto osoby relatívne nízku. Môžu tu aj vzniknúť začarovaný kruh, pretože ľudia so zlou výživou si zvyšujú riziko depresie.

Stres – stresový hormón kortizol presviedča vaše telo, aby jedlo, aj keď jedlo fyzicky nepotrebujete. Je to prirodzená odozva v tzv. móde o prežitie, s ktorým sa stresový hormón spája.

Článok pokračuje pod reklamou


Hypertyroidizmus – ak ste neustále hladní, môže za to aj porucha štítnej žľazy. Prejaviť sa to môže aj tým, že jete viac ako zvyčajne, no nejakým spôsobom dokáže chudnúť či nepriberať. Tiež môžete pociťovať únavu, náladovosť, mať krehké nechty alebo vám môžu vypadávať vlasy.

Obezita – prejedanie vedie k nárastu hmotnosti a ten vedie k prejedaniu. Ďalší začarovaný cyklus. Nadmerný tuk v tele spôsobuje, že hladina inzulínu vyletí hore ako raketa, čo zvyšuje váš apetít. Preto ľudia s nadváhou a obezitou bývajú hladnejší, ako chudší jedinci.

Hypoglykémia – nízka hladina krvného cukru spôsobuje pocit túžby po jedle, pretože si telo pýta viac energie. Spôsobuje ju vynechávanie jedál či problémy s pankreasom.

Cukrovka – cukrovky 1. aj 2. typu sa môže zahrať s krvným cukrom a vytvoriť pocity hladu v čase, keď sa ľudia snažia vrátiť hladinu cukru späť do normálu. Chuť do jedla sa pritom jej uspokojovaním môže ešte zvýrazniť.

Menštruácia – hormonálne zmeny u ženy môžu vyvolať hlad, pretože má telo zvýšené požiadavky na príjem energie. Preto sa mnohé ženy počas menštruácie cítia unavene a potrebujú zvýšiť príjem tekutín, aby sa vyhli dehydratácii.

Lieky – lieky typicky môžu mať vedľajšie účinky, pričom niektoré zvyšujú chuť do jedla. Často ide o lieky proti alergiám či depresii, ale, samozrejme, aj iné.

Dehydratácia – ak sa cítite hladní, môžete si zamieňať túžbu tela po jedle s túžbou po vode. Ak nepijete dostatok tekutín, vaše telo sa dostane do štádia dehydratácie, ktoré zvyšuje aj apetít. Dbajte teda na dostatočný pitný režim.

Nespavosť – ak nespávate za noc minimálne sedem hodín, vaše telo ťažšie reguluje svoje hormóny, vďaka čomu sa môže zvýšiť hladina grelínu, ktorý si začne pýtať jedlo.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist