InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Päť zdravých dôvodov, prečo by ste mali do práce chodiť na bicykli

30. 6. 2023
Päť zdravých dôvodov, prečo by ste mali do práce chodiť na bicykli
Mnoho ľudí dochádza do práce autom aj napriek tomu, že ich zamestnanie nie je až tak veľmi vzdialené. Ak sa vám to na pešo zdá dlho, čo tak skúsiť bicykel? Dodá to vášmu životu trochu radosti a prinesie to so sebou aj niekoľko iných cenných prínosov.

Či už využívate hromadnú dopravu, svoj automobil či motorku, skúste sa zamyslieť, či by nestálo za to dochádzať do práce na bicykli, ak vám to vzdialenosť umožní. Ak na ňom budete dochádzať, absolvujete tým akoby dva tréningy denne, zlepšíte svoju výkonnosť v práci, vyventilujete stres z práce a možno sa vyhnete aj hustej premávke.

Aj keď by ste tak robili len pri vyhovujúcom počasí, mohli by ste získať aj tieto benefity:

Článok pokračuje pod reklamou


Udržíte si zdravšiu hmotnosť – aj keby vaša cesta do práce a z práce trvala v sumáre len 20 minút, aj to by vám pomohlo spáliť množstvo kalórií, ktoré by viedlo k ľahšiemu chudnutiu alebo udržiavaniu zdravej hmotnosti.

Posilnite si fyzické zdravie – na to, aby ste mali dobré fyzické zdravie, by ste mali v miernej intenzite cvičiť aspoň 150 minút týždenne. Koľko minút by vám trvalo chodiť do práce a z práce na bicykli? Zlepší sa vám krvný tlak, hladina cholesterolu a riziko srdcovocievnych ochorení. Pravidelné, aj krátke cesty bicyklom, sú tiež spojené s nižším rizikom predčasnej smrti na následky chronických ochorení, ako je aj cukrovka.

Podporíte si aj duševné zdravie – vedci potvrdili, že pravidelné bicyklovanie pomáha znižovať psychické napätie a zároveň podporuje kognitívne funkcie. Znižuje teda prejavy stresu, úzkosti, depresie, zvyšuje sebadôveru, zlepšuje pamäť, kreatívne myslenie i schopnosť koncentrovať sa.

Ušetríte peniaze – potešiť vás môže aj ekonomický prínos dochádzania do práce na bicykli namiesto využívania auta – ušetríte náklady na benzín. Údržba bicykla pritom tiež nie je taká nákladná, ako údržba automobilu. Zároveň vám lepšie zdravie, ktoré cyklistikou získate, zníži potenciálne náklady na lieky v budúcnosti.

Zanecháte nižšiu uhlíkovú stopu – niekomu záleží aj na životnom prostredí, a tak je tu jasný prínos v tom, že využívaním bicykla nezanecháte za sebou takú uhlíkovú stopu ako využívaním automobilu, ktorý so sebou prináša aj emisie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist