InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Čo by ste mali vedieť, ak máte záujem o vzpieranie?

Autorka: Lucka  /   2. 9. 2023
Čo by ste mali vedieť, ak máte záujem o vzpieranie?
Baví vás cvičenie s činkami a radi by ste necvičili len pre budovanie lepšej postavy? Láka vás posúvať svoje silové hranice a venovať sa vzpieraniu? Sú veci, ktoré musíte vedieť predtým, ako sa k nemu zaviažete.

Čo je to vzpieranie?

Vzpieranie je olympijský šport, pri ktorom sa súťažiaci snažia pri dodržaní pravidlami predpísanej techniky zdvihnúť čo najvyššiu váhu z počiatočnej do konečnej pozície. Momentálne sú alfou a omegou tohto športu trhy a nadhody.

Akými cvikmi začať?

Kľúčom k úspechu každého vzpierača je však ovládnuť aj tri základné cviky, s ktorými sa často spájajú aj kondiční cvičenci. Ide o drepy, tlaky na lavičke a mŕtve ťahy. Často sa celková sila jedinca posudzuje práve kombináciou váh, ktoré dokáže zdvihnúť s týmito cvikmi.

Článok pokračuje pod reklamou


Ak sa chcete začať venovať vzpieračskému tréningu, mali by ste začať práve s troma uvedenými cvikmi. Drepmi buduje najmä silu nôh, pričom ich vykonávate v plnom rozsahu s veľkou činkou za hlavou.

Sila nôh je dôležitá aj pre mŕtve ťahy, ktoré sú asi najnáročnejším cvikom z uvedených, pretože do činnosti zapájajú celé telo. Preto vedú aj k najefektívnejším silovým pokrokom. Tlaky na lavičke, alebo benčpres, zase rozvíjajú tlakovú silu hornej časti tela. Z uvedených cvikov sa považuje za technicky najťažší.

Ako napredovať pri vzpieraní?

Pokiaľ ide o vzpieranie, tréning nemôžete uponáhľať ani v prípade, ak by vás lákalo súťaženie. Najskôr si musíte vybudovať základy postupným zvyšovaním záťaže. Musíte krotiť entuziazmus začiatočníka. Myslíte na to, čo je udržateľné dlhodobo.

Silu si budujte postupne tak, že keď sa naučíte základy a správnu techniku, tak budete každý týždeň zvyšovať jemne záťaž na činkách. Samozrejme, mali by ste zvážiť aj doplnkové cviky, ktoré vám pomôžu popracovať na slabinách.

Veľmi dobrým rozhodnutím je minimálne v úvode si nájsť kvalitného trénera, ktorý vám pomôže s technikou, tréningovým rozpisom i motiváciou. Neskôr vám môže byť nápomocný tréningový partner, ktorý je nevyhnutný pri ťažkých cvikov aj z hľadiska bezpečnosti.

Tréning vzpieračov sa nezaobíde ani bez príslušenstva, mimo toho štandardného (fľaša s vodou, uterák, hudba). Mali by ste zvážiť na úvod aspoň vzpieračský opasok, rukavice a trhačky. Ak to budete brať vážnejšie, investujte aj do vzpieračských topánok, kompresného oblečenia či bandáži.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist