InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

S ktorými krátkymi tréningami dosiahnete skutočný úspech?

Autorka: Lucka  /   16. 9. 2023
S ktorými krátkymi tréningami dosiahnete skutočný úspech?
V posledných rokoch sa jasne potvrdilo to, čo veda naznačovala už dávnejšie – nepotrebujete tráviť cvičením hodiny, aby ste dosiahli vo svojej snahe úspech. Ktoré krátke tréningy sú však skutočne efektívne?

Cvičenie môže zlepšiť rôzne aspekty vášho života – zlepší vám zdravie, zvýši odolnosť, podporí sebavedomie a aj vylepší vzhľad tela. Všetko sa počíta, aj krátke cvičenie, ak sa mu venujete konzistentne. Počítajú sa aj bežné aktivity, ako je upratovanie či chôdza do schodov.

Väčšina si krátky tréning spojí s aktivitou trvajúcou 30, možno 20 minút. Efektívne však môžu byť aj tréningy, ktoré trvajú menej ako 20 minút. Vedci ukázali, že efektívnych môže byť dokonca aj desať minút. Samozrejme, cvičenie musí byť intenzívne.

Článok pokračuje pod reklamou


A tu prichádza na rad...

Tabata

Tabata je veľmi efektívny tréning, ktorý môžete absolvovať už za štyri minúty. Vychádza z vysoko intenzívneho intervalového štýlu tréningu a zrodil sa v strede 90. rokov minulého storočia v Japonsku. Odvtedy jeho popularita len rástla.

Podstatou tabaty je striedať intervaly 20 sekúnd cvičenia v maximálnej intenzite s intervalmi 10 sekúnd oddychu. Dá sa cvičiť s využitím jedného cviku alebo v nej môžete cvikov striedať niekoľko.

Čo ešte môže byť kvalitným mikro tréningom?

Hoci sa to nezdá, aj obyčajným chodením môžete urobiť veľa pre svoje telo. Využite pritom každú príležitosť na to, aby ste urobili viac krokov. Upevnite si tým kardiovaskulárne zdravie, znížite riziko obezity a dokonca posilnite mentálne zdravie. Aj keby ste nedosiahli na hranicu 10 000 krokov denne, aj 500 krokov je lepších ako žiaden.

Dôležité je, aby ste sa pohybu venovali pravidelne. Začnite po troche každý deň a nájdite si čas na krátku prechádzku – pokojne začnite aj na úrovni 10-20 minút. Držte sa toho a časom do svojho života zapájajte aj ďalšie aktivity. Aj cesta na bicykli do práce môže byť považovaná za mikro tréning. Absolvujete ju dvakrát za deň.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist