InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Prečo ženy chudnú ťažšie ako muži?

Autorka: Lucka  /   23. 9. 2023
Prečo ženy chudnú ťažšie ako muži?
Ženy chcú častejšie ako muži znížiť svoju hmotnosť. Či už je to externým tlakom alebo svojím vlastným presvedčením, začnú púť, ktorá nie je ľahká. Prečo je však ťažšia ako v prípade mužov?

Ženy chudnú o niečo ťažšie ako muži a môžu za to najmä tieto štyri faktory:

Genetika

Ženy majú od prírody väčší podiel tukov na tele ako muži, čo sa prejavuje aj pomalším bazálnym metabolizmom. Majú tiež viac estrogénu, ktorý podporuje ukladanie tukov. Najviac je tento rozdiel vidieť na bokoch, zadku a stehnách. To sú dva veľmi dobre známy rozdiely. Ženy však majú aj viac leptínu, ktorý tiež podporuje ukladanie tukov, takže ich odbúravanie je ťažšie.

Článok pokračuje pod reklamou


Hormóny

Ženy sa pravidelne vyrovnávajú so zmenami hladín viacerých hormónov, čo rozhodí metabolizmus a pozmení to, ako ľahko dokáže telo tráviť jedlá a spaľovať tuky. Pomôcť eliminovať tento vplyv pomôže pravidelné cvičenie zamerané nie len na pálenie kalórií (kardio), ale aj na budovanie svalov (posilňovanie). Lepšie trávenie i celkové zdravie podporia probiotiká a v strave treba robiť pomalé, ale udržateľné zmeny, ako je vyradenie spracovaných jedál, sladkostí a zvýšenie príjmu ovocia a zeleniny.

Prístup k diétam

Žena sú náchylnejšie k rôznym druhom diét, ktoré sľubujú rýchle výsledky. Darí sa im nimi aj schudnúť, no tým, že nedochádza k úprave životného štýlu, sa stratené kilogramy vrátia naspäť, keď sa s diétou skončí. Väčšinou ide o reštrikčné diéty, počas ktorých sa ženy trápia a nie sú udržateľné a často ani zdravé. Často po jojo efekte prichádza k ďalšiemu odhodlaniu schudnúť, no už s inou, no filozoficky rovnakou diétou, ktorá povedie k rovnakému sklamaniu. Dôležité je preto myslieť na dlhodobý a udržateľný spôsob kontroly hmotnosti, ktorý prinášajú postupné zmeny v životnom štýle a budovanie nových zvykov.

Stres

Mnoho žien pociťuje stres nielen z práce, ale aj zo situácie v domácnosti, finančných zodpovedností, zo vzťahov. Viac si niektoré veci pripúšťajú ako muži. Nanešťastie, stres môže ovplyvniť nie len chudnutie, ale aj vaše fyzické zdravie. Za priberanie môže najmä stresový hormón kortizol, ktorý zvyšuje chuť do jedla. Dochádza však aj k obmedzovaniu procesov trávenia a poruchám spánku, čo má tiež negatívny vplyv na metabolizmus a vedie k ťažšiemu chudnutiu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist