InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Tipy na úspešné chudnutie: Týmto si svoju cestu zjednodušíte

21. októbra 2023
Tipy na úspešné chudnutie: Týmto si svoju cestu zjednodušíte
Proces chudnutia nemusí byť taký zložitý. Prinášame vám sedem tipov, ktoré vám pomôžu dosiahnuť úspech o niečo jednoduchšie.

Základnom pri chudnutí je, aby ste prijímali menej kalórií zo stravy, ako ich spálite bazálnym metabolizmom a fyzickou aktivitou. Existuje však ešte viacero väčších či menších faktorov, ktoré vplývajú na celý proces. Pomôcť vám môžu aj nasledujúce úpravy vo vašej strave a životnom štýle:

Cvičte ráno – ráno budete mať najväčšiu sebadisciplínu, najviac energie a tým pádom budete mať aj menej vynechaných tréningov. A práve konzistentnosť cvičenia je kľúčom k úspechu pri chudnutí. Zvyšok dňa si môžete užívať bez pomyslenia na to, že ešte musíte ísť cvičiť.

Článok pokračuje pod reklamou


Zvýšte príjem bielkovín – bielkoviny vám pri chudnutí nepomôžu len udržať svalovú hmotu, ale podporia aj spaľovanie tukov. Budete totiž dlhšie nasýtení a znížite riziko prejedania sa. Lepšie kontrolujú krvný cukor, takže nebudete mať ani veľké výkyvy energie.

Vsaďte na zeleninu – zelenina pri každom jedla vám pomôže naplniť žalúdok a zasýti vás bez toho, aby ste skonzumovali tony kalórií. Obsahuje pritom aj cenné látky pre zdravie i chudnutie, vrátane vitamínov, minerálov a vlákniny.

Olej rozprašujte – namiesto oleja vo fľaši využite olej v spreji alebo rozprašovači. Pokryjete tým celú plochu panvice a nevyužijete zbytočne veľa oleja. Jedna polievková lyžica oleja obsahuje cez 100 kalórií.

Dochucujte citrónom – ak potrebujete dochutiť niektoré jedlá alebo nápoje, zvoľte citrón alebo limetku. Hodia sa do šalátov, k morským jedlá, rybám, mäsu... Môžete nimi nahradiť soľ a na kalórie bohaté dressingy. Pomôžu aj vášmu zdraviu.

Zmenšite si porciu – naložte si jedlo tak, ako to zvyčajne robíte. A následne vráťte späť jednu pätinu z neho. Môžete tým ušetriť desiatky kalórií pri každom jedle, čo sa denne naakumuluje do zaujímavých čísel.

Veďte si denník – hoci sa to môže zdať nepodstatné, zapisovanie si tréningov, pokrokov a skonzumovaných pokrmov vás vedie k väčšej zodpovednosti, zvyšuje vašu motiváciu a prináša spätnú väzbu, ktorá vám ľahšie pomôže identifikovať možné prekážky v napredovaní.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist