InstagramFacebookYoutube
Výživa

Toto sú 3 veľké mýty o kalóriách

5. decembra 2023
Toto sú 3 veľké mýty o kalóriách
Kalórie. Slovo, ktoré pozná každý človek, ktorý sa už aspoň raz snažil cieľavedome schudnúť alebo nabrať svalovú hmotu. A hoci sú bežným pojmom, aj naďalej sa často spájajú s tvrdeniami, ktoré majú ďaleko od pravdy.

Keď spálite 3500 kalórií, schudnete pol kila tuku

Často sa stretávame s tvrdením, že ak dokážete zredukovať kalorický príjem o 3500 kalórií, spálite tým pol kilogramu tuku. Je pravdou, že pol kilogramu tuku má energiu hodnú 3500 kalórií, ale proces chudnutie je komplexnejší a nelineárny. Telo sa snaží pri zníženom príjme kalórii prežiť, a tak prebiehajú procesu, ktoré rozklad tuku obmedzujú. V skutočnosti tak na spálenie pol kilogramu tuku potrebujete spáliť zhruba 7000 kalórií. A aj to závisí od rôznych faktorov.

Vaše telo absorbuje všetky kalórie z jedla

V skutočnosti naše telo nevyužije 100 percent kalórií, ktoré obsahuje jedlo. Je to zhruba 90 percent, podľa holandských vedcov presne 89,4 percenta. Najlepšie sa absorbujú kalórie z tukov (92,5 %), najhoršie z bielkovín (86,9 %). Ženy dokonca strávia len 88 % kalórií, muži 91,8 %. Zároveň existujú jedlá, ktoré sa absorbujú ťažšie, napríklad orechy. Z kalórií, ktoré obsahujú také mandle, telo využije len 76,7 percenta. Využiteľnosť kalórií môže ovplyvniť aj tepelná úprava jedla.

Kalóriám na etikete môžeme stopercentne veriť

Nemôžete k svojej výžive pristupovať s tým, že kalorický obsah uvedený na etikete je stopercentne pravdivý. Musíte mať na pamäti, že povolená odchýlka v presnosti môže byť až 20 percent. Zo 100 kalórií, tak môže byť pokojne aj 120 či 80. Zároveň množstvo kalórií ovplyvňuje aj spôsob prípravy jedál.



Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist