InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Mýty o priberaní, ktoré súvisia s Vianocami

17. decembra 2023
Mýty o priberaní, ktoré súvisia s Vianocami
Ak máte počas sviatkov mentalitu zameranú na dodržiavanie diéty, môžete veci zbytočne komplikovať a oberať sa o potešenie z pochúťok, ktoré chodia raz do roka. Ak sa bojíte priberania počas sviatkov, mali by ste si byť vedomí toho, čo je v skutočnosti len mýtom.

Kate Rockwoodová z Prevention prišla s piatimi mýtmi, ktoré súvisia s vianočným obdobím a kontrolou telesnej hmotnosti. Ich spoznanie by malo spôsobiť, že sa budete cítiť lepšie a sviatky si dosýta užijete:

Je predurčené, že nový rok začnete s väčšími nohavicami – ak aj priberiete cez sviatky, nebude to až o toľko. Možno sa vám to bude zdať, ale svoj objem zväčšíte aj pre zvýšený príjem slaných, sladkých a mastných jedál, ako aj alkoholu, ktoré spôsobujú zadržiavanie vody v tele a nadúvanie. Tento efekt je dočasný a rýchlo sa vytratí, keď sa vrátite k svojím bežným, zdravým zvykom.

Článok pokračuje pod reklamou


Sviatočné pokrmy sú hlavný dôvod prejedania – samotné sladké koláče a zákusky, slané pečivo a výborné hlavné jedlá nie sú hlavným dôvodom toho, že sa počas sviatkov prejedáme. Môže za to hlavne atmosféra a spoločnosť, v ktorej trávime čas. Často jeme aj bez toho, aby sme si to uvedomovali, pri diskusiách s blízkymi.

Cvičenie navyše vykompenzuje prehrešky v strave – v skutočnosti nedokážete cvičením vymazať všetky tie prijaté kalórie, ale ani by ste nemali mať pocit, že to robiť musíte. Ide o nesprávny, nezdravý prístup k manažmentu hmotnosti. Netrestajte sa za to, že si cez sviatky doprajete svoje obľúbené jedlo. Samozrejme, neznamená to, že budete celý čas len pasívni.

Je dobré po Novom roku držať hladovku – ani hladovka ani detoxikácia nie sú dobré po sviatočnom hodovaní. Takéto vysoko obmedzujúce režimy vedia rozhodiť metabolizmus a vedú k prejedaniu a opätovnému nárastu hmotnosti. A nie sú ani potrebné – väčšinou stačí návrat k bežnej diéte a časom sa kilogramy vrátia na svojho počiatočnú hodnotu. Treba urobiť len drobné úpravy, ktoré sú udržateľné dlhodobo.

Mali by ste nahradiť tučné jedlá „zdravšími“ alternatívami – grécky jogurt namiesto majonézy či menej cukru v koláčoch sa zdá ako pozitívna zmena, no „zdravšie“ verzie vašich obľúbených jedál vám prídu obmedzujúce, depresívne a nakoniec neskôr počas dňa toho zjete viac. Jedna štúdia dokonca ukázala, že ak sa snažíte jesť „ľahké“ jedlá, nakoniec zjete o 13 % viac kalórií ako tí, čo si doprajú ich plnotučné verzie. Lepšie je držať sa osvedčených receptov a skôr upraviť porcie a vychutnávať si viac každý kúsok.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist